У прикарпатському санаторії дітей оздоровлюють поряд з аварійними приміщеннями


Оздоровлення з небезпекою. Прокуратура виявила, що на території спеціалізованого санаторію «Косів» (колишній комплекс будівель курорту лікаря Тарнавського) дітей оздоровлюють поряд з аварійними приміщеннями.

Оздоровчий заклад знаний ще з кінця 19- початку 20-го століття. Останні 20 років санаторій є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Заклад надає кваліфіковану діагностичну допомогу з лікування туберкульозу та хронічних неспецифічних захворювань органів дихання.

Також тут проходять реабілітаційне та відновлювальне лікування діти з усієї України, які перехворіли або мають ризик захворіти на туберкульоз . Утім як виявилося, санаторій занепадає, а кількість бажаючих тут оздоровитися зменшується з кожним роком. Авторитету автентичному комплексу не додають аварійні будівлі. Перекошені споруди з обваленими стінами та зруйнованою покрівлею своїм виглядом не лише відлякують, але й становлять небезпеку для дітей. 

Під час прокурорської перевірки виявлено, що дирекція закладу не провела обстеження технічного стану усіх 44 корпусів санаторію, що становить реальну загрозу для життя вихованців. Чотири будівлі санаторію взагалі в аварійному стані. Приміщення одного з спальних корпусів, літня столова, лазня та столярня закладу - одні за одним ще 5 років тому почали виводити з експлуатації. Незважаючи на те, що деякі з них є архітектурною цінністю реставрувати чи ремонтувати приміщення ніхто й досі не збирається. Хоча згідно закону саме місцеві державні адміністрації здійснюють державний контроль за охороною пам’яток історії та культури, збереження та використання культурного надбання. Через таке недбайливе відношення до культурної спадщини не тільки руйнуються пам’ятки архітектури, але й виникає загроза життю дітей, які там оздоровлюються.

Прокуратур області вимагає створити безпечні умови оздоровлення дітей у даному лікувальному закладі та якнайшвидше обстежити усі корпуси санаторію, щоб не допустити подібної трагедії, яка трапилася наприкінці травня в Криму. Олександр Каліфіцький неодноразово наголошував та тому, що перевірки додержання прав дітей на безпечні умови відпочинку та оздоровлення мають бути ефективними. Оскільки їх результати засвідчують, що більшість лікувально-оздоровчих закладів функціонує із порушеннями законодавства.

До того ж, перевіркою виявлено, що через територію лікувально-оздоровчого закладу “Косів” проходять повітряні лінії електропередач, що взагалі забороняється законом. Тому прокуратура вимагає лінії електропередач перенести за межі санаторію.

А усі аварійні споруди, які є пам’яткою архітектури, на час їх реставрації належно огородити, щоб перебування дітей на території закладу було безпечним.