У Рожнятові біля райсуду встановили статую святого архістратига Михаїла


Перед християнським празником Собору архістратига Михаїла та Днем гідності і свободи у Рожнятові біля будівлі райсуду відкрили й освятили скульптурну композицію, осердям якої є фігура архістратига Михаїла.

Таким чином втілили в життя ідею судді Апеляційного суду Івано-Франківської області Віри Вакарук, яка ще 2005 року неодноразово, але безрезультатно зверталася до різних інстанцій – від органів суддівського самоврядування, державної виконавчої влади і до президентів України, про доцільність заміни додаткового символу правосуддя в Україні з Феміди на архістратига Михаїла, пише Галичина.

Скульптурний комплекс біля райсуду у селищі Рожнятові.
Скульптурний комплекс біля райсуду у селищі Рожнятові.

Як писала «Галичина» в статті Зеновії Годованець «Пам’ятникові архістратигу Михаїлу – бути!», ще рік тому рожнятівські служителі правосуддя підтримали цю ідею.

Ганна КАЛИНІЙ, суддя Рожнятівського районного суду, ініціатор і рушій спорудження скульптурної композиції:

– Щиро дякую Богові, що дав нам можливість прославити свого ангела – вірного захисника правди і наших душ архістратига Михаїла. Ми немічні, смертні люди, зокрема й судді, які поставлені чинити правосуддя, та здатні піддаватися спокусам. Без гріха – тільки Ісус. Державі потрібен справедливий суд, який викликає довіру в людей. Бо якщо люди не матимуть де захистити правду, то шукатимуть того захисту деінде – на майданах...

Чому виникла ідея спорудження скульптури архістратига Михаїла біля суду? Початок задуму сягає ще 2004 року, коли Рада суддів України встановила, окрім основних – герба та прапора, і додатковий символ правосуддя, а саме: Феміду. Зрозуміло, що цей символ визнано нині в багатьох державах. Проте нам в Україні ближчий образ архістратига Михаїла. Тоді заступниця голови Апеляційного суду Івано-Франківської області з цивільних справ Віра Вакарук запропонувала, що нам би пасував як символ правосуддя архістратиг Михаїл, який зумів пізнати правду, встановити і захистити істину. І рік тому на зборах колективу Рожнятівського районного суду ми вирішили підтримати таку ініціативу і надіслали пропозицію до Ради суддів України змінити образ Феміди як додатковий символ правосуддя на образ архістратига Михаїла. Наразі питання ще не вирішено. Щодня триває боротьба добра і зла, світла і пітьми, правди і неправди... Якщо суддя встановить істину і пізнає, де є правда, то й рішення буде прийнято правильне. Тож і виникла ідея встановити біля суду скульптуру архістратига Михаїла як символ справедливості, правосуддя, світла і добра. Її споруджували не просто скульптор і архітектор, а синергія добрих людських сердець. Тож Господь був першим будівничим.

Виступає Ганна Калиній. Поруч скульптор Василь Ярич та архітектор Володимир Лаврін.
Виступає Ганна Калиній. Поруч скульптор Василь Ярич та архітектор Володимир Лаврін.

...Автори скульптурної композиції – львівські митці: народний художник України, уродженець с. Великої Тур’ї на Долинщині, скульптор Василь Ярич та архітектор Володимир Лаврін, а замовник виконання робіт – громадська організація «Рожнятів. Крок у майбутнє» на чолі з Ігорем Рожком. У центрі облаштованого майданчика – унікальна майже п’ятиметрова скульптура воїна Христового архістратига Михаїла – в обладунках, зі щитом, на якому зображені золоті терези, вогняним мечем у правиці та написом на підмурівку: «Святий Михаїле – просвіти нас, своїми крилами – охорони нас, своїм мечем – оборони нас». Фігуру вирізьблено з цільного масиву сірого граніту, а постамент зроблено зі шліфованого, поряд – невеличка стела з чорного граніту із викарбуваною молитвою. За інформацією керівництва ГО «Рожнятів. Крок у майбутнє», для спорудження скульптурного комплексу (виготовлення елементів композиції та облаштування території навколо комплексу) було зібрано 425 тис. грн – зголосилися понад 50 жертводавців. Але, на переконання учасників урочистостей, без подвижництва рожнятівської судді Ганни Калиній, яку ще називали «ідеологом та ініціатором» спорудження скульптурного комплексу, із доброго задуму не було б нічого.

Освятили скульптурну композицію біля центрального входу до приміщення Рожнятівського райсуду місцеві духівники УГКЦ та ПЦУ – рожнятівської і ясенської громад (Ганна Калиній – уродженка села Ясеня). На урочистостях були керівники селища Рожнятова – В. Мацевко, району – І. Люклян та В. Рибчак, голова райвідділу культури В. Борович, колектив Рожнятівського райсуду на чолі з головою Андрієм Бейком, працівники суду різних років, представники рожнятівської і ясенської громад та ін.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!