«Укрнафта» вивела на структури «Привату» більше 3 мільярдів прибутку за 2014 рік


ПАТ «Укрнафта» в результаті невірних управлінських рішень керівництва, а також створюючи штучну дебіторську заборгованість скоротила дохід за 2014 перед розподілом прибутку між акціонерами (виплатою дивідендів).

Про цепише OilNews з посиланням на звіт ревізійної комісії, інформують Наші гроші.

В результаті відбулося скорочення прибутку за минулий рік на 3,3 млрд грн.

Це сталося через залік резерву сумнівних боргів на дебіторську заборгованість за виданими авансами в рамках договорів про постачання продукції на умовах передоплати з постачальниками ТОВ «Український завод понад великогабаритних шин», ПАТ «Стахановський завод феросплавів» і ТОВ «Ріаліз ойл», які контролюються «Приватом», у розмірі 202 млн грн., 350 млн грн і 1,6 млрд грн відповідно.

Ревізори з’ясували, що дебіторська заборгованість перед цими підприємствами була створена штучно.

У результаті повернення попередньої оплати ТОВ «Уністрой» у березні 2014 по договорами поставок нафтопродуктів, укладених в 2013 р, «Укрнафта» була змушена укласти нові договори на постачання палива за завищеними цінами з «Укртатнафтою», яка також контролюється «Приватом». Через це «Укрнафта» понесла додаткові витрати в сумі 339 млн грн.

Також комісія відзначила зайві витрати «Укрнафти» у розмірі 160 млн. грн за рахунок придбання нафтопродуктів в 2014 році за цінами вище ринкових.

Крім того, за інформацією ревізорів, ПАТ отримало збиток у розмірі 702 млн грн. від діяльності своєї мережі АЗС в 2014 р.

Нагадаємо, раніше «Укрнафта» знизила розмір прибутку в своїй звітності. Так, спершу компанія показала 4,495 млрд грн. чистого прибутку за результатами діяльності в 2014 р. Проте вже через 10 днів «Укрнафта» відзвітувала, що отримало всього 1,265 млрд грн. прибутку за цей же період.

Раніше керівництво підприємства неодноразово перешкоджало роботі ревізійної комісії, у тому числі відмовляючи її членам в допуску до документів.

На сьогоднішніх зборах акціонери ПАТ «Укрнафта» повинні обрати нового главу компанії та затвердити питання про виплату дивідендів за 2014 рік.

50% + 1 акція «Укрнафти» належить «Нафтогазу», близько 42% – компаніям, афільованим з групою «Приват» Ігоря Коломойського.

Від «Наших грошей»

До грудня 2010 року частку ТОВ «Український завод понадвеликогабаритних шин» було оформлено на офшор «Балліоті ентерпрайзес лтд», на який реєструються компанії «Привату».

ТОВ «Уністрой» записане на Максима Короткіна, відомого як директор ТОВ «Візора», де співзасновником є віргінський офшор «Стафертон Коммершіал ЛТД», на який зареєстровані фірми з групи «Приват».

Співзасновником ТОВ «Ріаліз Ойл» є офшор «Ронтекс інк.», що виступає власником ТОВ «Імріс», директором якого є Вадим Перевізний, відомий як директор «приватівського» ТОВ «Зірка Буковелю».

Наразі засновником ТОВ «Український завод понадвеликогабаритних шин», що прописане у Дніппропетровську, є кіпрська «Маніта Інвестментс Лімітед». Директор – Олександр Фролов.

Засновниками ТОВ «Уністрой», яка теж зареєстроване у Дніпропетровську, є «Аббервілль Інтернешнл Корп.» і «Рейч Інвестментс» з Белізу, «Бріммілтон Лімітед» і «Ріколлеті Лімітед» з Віргінських островів, а також «Майнхолденхолл Лімітед» (Багами). Директором фірми є Парвіз Абдурахманов.

Засновниками ТОВ «Ріаліз Ойл», яка прописана у Дніпропетровську, є «Біргмінтон Інвестінг Інк.» і «Кернтон коммершіал ЛТД» (Віргінські острови), «Морін Інвестментс Лімітед» і «Хілсторм Ентерпрайзес Лімітед» (Беліз), а також «Ронтекс Інк.» (Сент-Кітс і Невіс). Директором фірми є Анатолій Молібоженко.