В Івано-Франківських аптеках продовжують нарікати на дорогі ліки


Мало не щодня в аптеках можна спостерігати ситуацію, коли мешканці нашого міста скаржаться на високі ціни медикаментів.

Попри те, що підвищення цін на ліки було прогнозовано, це стало не дуже радісною подією для пересічних прикарпатців. Нагадаємо, що з 1-го квітня 2014 року набув чинності закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Згідно якого, була встановлена 7% надбавка до податку на додаткову вартість на всі лікувальні засоби, як вітчизняного так і іноземного виробництв. Те, як це реалізувалося на практиці, ми можемо бачити зараз.

Перебуваючи в одній із аптек міста, довелось спостерігати ситуацію, коли франківчанка, купуючи ліки від серця, скаржилась, що ще місяць тому купувала їх по одній ціні, а тепер вже мусить заплатити на 20 гривень більше.

Вражена зростанням ціни і мешканка Івано-Франківська Мар'яна.

«Я інколи купую мамі «Цитрамон» - таблетки від головного болю. Донедавна він коштував до 2 гривень, тепер коштує 4.10 за 6 таблеток в блістері. Ціна зросла вдвічі. Звичайно 2 гривні це не великі гроші, але все ж виходить, що одна таблетка коштує близько вісімдесяти копійок. Як на мене, то це задорого. Крім того, він вітчизняного виробництва, а коштує ніби заморські ліки», - зауважує дівчина.

Такої ж думки й пенсіонерка Марія Іванівна.

«Мені 62 і здоров’я вже не те, що було раніше. Часто підвищується тиск, тому мені постійно доводиться купляти таблетки «Каптопрес». Але в різних аптеках і ціни на них різні. В одній він може коштувати 25 гривень, а в іншій за таку саму упаковку вже хочуть майже 28 гривень. Тому приходиться мені шукати де дешевше. Адже моя пенсія невелика, її на все не вистачає», - нарікає пані Марія.

Самі ж провізори різних аптек Івано-Франківська у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» говорять, що скарги та нарікання від мешканців міста доводиться вислуховувати мало не щодня. Зазвичай реакція людей аналогічна, відрізняються лиш назви препаратів. Проте, пояснюють, що їхньої вини в здрожчанні цін немає. Адже, своя націнка в аптеках фіксована, і вони її не збільшували. Натомість, самі постачальники піднімають ціни.

«Люди часто скаржаться на здорожчання ліків. Особливо скаржаться на медикаменти імпортного виробництва. Ті препарати, які й так були дорогі, відповідно зі зростанням долара, стали ще дорожчими. Багатьом вони тепер вони не по кишені, але змушені економити на чомусь іншому, бо без ліків обійтись не можуть", - зауважує провізор аптеки №3 Людмила.

Провізор однієї з центральних аптек нашого міста Лідія також стверджує, що франківчани нарікають на ціни, але вже не так часто, як раніше.

«Звичайно скарги трапляються, але зараз вже менше. Наша аптека не ставить високі націнки, загалом в нас ціни середні по місту. Наприклад сьогодні отримали партію медикаментів по дешевшій ціні», - говорить фармацевт.

Проте, що скарги є, але їх вже значно менше ніж було навесні, розповідає й провізор іншої аптеки Любов Володимирівна.

«Трохи скаржаться люди на вартість ліків, але той кому треба, купить за будь-яку ціну. Вважаю, що насправді 7 % це не такий вже й великий податок відносно загальної вартості медикаментів. Але якщо говорити про імпортні ліки, то тут на ціну впливає курс долара та євро. Зрозуміло, що від нас ту нічого не залежить», - каже Любов Володимирівна.

За словами фармацевтів івано-франківських аптек, в книзі скарг та пропозицій люди записів не роблять, хоча часто зауважують, що ліки купувати тепер дорого. Відколи встановили надбавку до податку на додану вартість, провізорам доводиться щодня запевняти клієнтів, що аптеки до зростання цін не мають ніякого відношення. Перш за все, ціни підняли дистриб’ютори, які організовують поставки ліків до аптек. Причому вони підняли ціну уже із відсотком на так званий ризик: раптом долар знову буде підійматися. Тому й виходить, що людям доводиться платити більше, або ж не хворіти.