Василь Скрипничук: «Обласна державна адміністрація зобов’язана беззаперечно виконувати рішення обласної ради»


25 червня під час другого пленарного засідання сесії Івано-Франківської обласної ради при заслуховуванні питання про звіт голови обласної державної адміністрації про виконану діяльність голова обласної ради, Василь Скрипничук закцентував увагу депутатського корпусу на недостатньому характері виконання обласною державною адміністрацією делегованих повноважень.

Питання делегування повноважень районних і обласних рад відповідним місцевим державним адміністраціям  чітко регламентоване статтею 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

За словами Василя Скрипничука, належне виконання делегованих повноважень у своїй сутності становить основу взаємовідносин між ОДА та обласною радою.

«Обласна державна адміністрація відповідно до чинного законодавства є виконавцем наших рішень, рішень обласної ради. Це – та інституція, яка готує наші рішення, зокрема, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку. І є тою інституцією, яка виконує рішення, в тому числі фінансового та іншого характеру», – зауважив він.

Василь Скрипничук відзначив, що ті численні запитання, які звучали у сесійній залі під час звіту голови ОДА, в тому числі й з питань жахливого стану доріг в області, щодо невиконання бюджету, заборгованості по заробітній платі, у своїй сутності є саме делегованими повноваженнями. Закон чітко визначає, що одним із головних повноважень ОДА є забезпечення виконання рішень обласної ради. Втім, якщо проаналізувати стан виконання рішень, то можна знайти близько 200, які належним чином просто не виконуються. Значна частина із них – внесені самою ж обласною державною адміністрацією. Окрім того, як повідомив Василь Скрипничук, обласною радою станом на сьогодні прийнято більше 70 програм, хоча фінансування у цьому році здійснювалося лише по близько 30 із них.

«Ми можемо говорити про невиконання обласною державною адміністрацією більшої частини прийнятих обласною радою програм та тих програм, що їх пропонувала сама ОДА. Якщо ми приймаємо їх лише задля того, щоб приймати, а не для того, щоб виконувати, то тут є питання іншого характеру, більше навіть морально-етичного», – наголосив голова обласної ради.

Окрему увагу Василь Скрипничук закцентував й на поведінці тих чиновників, які, вочевидь не знаючи або ж ігноруючи норми чинного законодавства, тим самим зайвий раз вказують не лише на власну нефаховість, але й на некомпетентність структури, яку представляють.

«Виходити на сесії обласної ради й говорити про те, що обласна державна адміністрація не збирається виконувати закон – це просто неетично, неправильно, нелогічно і шкідливо для чиновницького здоров’я», – відзначив голова обласної ради.

Заступникам голови обласної державної адміністрації, начальникам департаментів, директорам, керівникам, начальникам управлінь Василь Скрипничук порадив надалі куди більш уважно ставитися до норм чинного законодавства.

За його словами, депутати мають право заслухати під час пленарного засідання будь-якого начальника й, у разі наявності достатніх підстав, прийняти щодо кожного з них жорсткі висновки з приводу їх подальшого перебування на зайнятих посадах.

Це, зокрема, стосується як виконання рішень обласної ради, так і депутатських запитів.

«Я хотів би просто, щоби наші відносини, як представницького органу, так і органів державної виконавчої влади, в частині виконання делегованих повноважень суворо базувалися на дотриманні та виконанні норм закону. Ми приймаємо за вашим поданням рішення – ви його виконуєте. І виконуєте їх беззаперечно!», – резюмував Василь Скрипничук.