Вистава франківського режисера отримала театральний Оскар-2020


У поле зору театральних експертів потрапили прем'єри 2019 року. У підсумку перемогла дружба, у кожній номінації – кілька тріумфаторів.

3 грудня у Національному театрі оперети оголосили переможців всеукраїнського фестивалю-премії «Гра». У різних номінаціях визначалися сценічні вистави-лідери 2019 року у масштабах України. У кожній номінації – кілька тріумфаторів, пише Бліц-Інфо з посиланням на Главком.

Варто зауважити, що серед цьогорічних лауреатів є і франківський режисер Олексій Гнатковський.

Номінація «Краща експериментально-пошукова вистава»:

- Дванадцята Ніч (Івано-Франківський національний театр ім. І. Франка) 
- Сімейний альбом (Київський театр драми та комедії на Лівому березі Дніпра)

«Цьогоріч майже всі мистецькі проєкти у світі, фестивалі та конкурси, опинилися у лещатах карантинних обмежень та пандемічних випробувань, і українська «Гра» не виключення», – коментує ситуацію театральний критик Олег Вергеліс. - Особисто я був щирим вболівальником шекспірівської вистави «Дванадцята ніч» (режисер Олексій Гнатковський), це експериментальний проєкт на базі Івано-Франківського Національного драмтеатру, до якого творчо долучилися українські воїни – учасники АТО. Деякі військові у процесі репетицій вивчали англійську мову і через злам давньої шекспірівської комедії вже на наші новітні часи прагнули комічними засобами реалізувати театральний і соціальний проєкт, в якому перемагає життєдайна сила братерства, гумору, стихія вічного театрального карнавалу". 

«GRA» або «Гра» («Great Real Art») – проєкт заснований і реалізований Національною спілкою театральних діячів України. Головна мета фестивалю – об'єднати всі театри країни та презентувати їх найкращі здобутки Україні та міжнародній спільноті, популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища. 

Фестиваль проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року і розрахований на участь професійних театральних колективів різних форм власності (державні, комунальні, приватні тощо).

Кожний театр мав право висунути на здобуття премії лише одну зі своїх прем'єр, які вийшли протягом року, за власним вибором, згідно з принципом: «один заявник – одна заявка». 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!