Влада обіцяє липи на Шевченка не зрізати, а “формувати”


Липи на вулиці Шевченка зрізати не будуть, запевнив заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв'язку Михайло Смушак. В осінньо-зимовий період їх лише формуватимуть.

Міський голова Віктор Анушкевичус неодноразово розповідав про необхідність зрізати старі та гнилі липи на Шевченка. "Галицький кореспондент" поцікавився в департаменті комунального господарства, на якій підставі липи було визнано "старими" та "гнилими". Мабуть, на око, бо "експертиза дендрологічного дослідження лип не проводилась", - повідомив Смушак.

Ще на оперативній нараді у жовтні минулого року директор УкрНДІгірліс Василь Парпан заявив, що липи знаходяться у задовільному стані і при незначному пошкодженні кореневої системи відновлюються. Липам на вулиці Шевченка трохи більше, як 80 років. Середній вік лип 250-300 років, тож характеристику "старі липи" до дерев на колишній вулиці Липовій застосовувати ще зарано.

В свою чергу громадська ініціатива "Збережемо Старий Івано-Франківськ" заявила про свою готовність відстоювати липи на вулиці Шевченка, у випадку, якщо влада все ж наважиться їх зрізати. Активісти обіцяють замовити незалежну дендрологічну експертизу, щоб визначити реальний стан дерев.