Влада збирається ввести податок на Wi-Fi


Українська влада збирається стягувати окремий збір за ввезення в країну гаджетів, які підтримують Wi-Fi, повідомляє видання Капітал. З подібною ідеєю виступила Нацкомісія з регулювання зв'язку (НКРЗ).

Якщо зараз апарати з модулем Wi-Fi можна привозити в Україну без отримання ліцензії Українського державного центру радіочастот, то незабаром подібний документ знадобиться, якщо в країну потрапляє партія з більш ніж чотирьох гаджетів, пише Кореспондент.

Видання пише, що дозволи будуть платними і коштуватимуть 10 грн з одного девайса. Таким чином, платити доведеться не лише офіційним імпортерам, але й українцям, які купують гаджети в інтернет-магазинах за кордоном.

Окрім іншого, вказує газета, доплатити потрібно буде при ввезенні планшетів, комп'ютерів, бездротових клавіатур і мишок, 3D-окулярів, принтерів, веб-камер, моніторів та інших пристроїв, обладнаних модулем Wi-Fi. Наразі обмеження є лише для ноутбуків.
Причиною пильної уваги уряду до таких девайсів, за інформацією газети, нібито є те, що зростаюча популярність Wi-Fi-діапазону призвела до "засміченості" радіосигналами. Це, серед іншого, заважає провайдерам забезпечувати якісний бездротовий інтернет-доступ. Найбільше перешкод роблять домашні маршрутизатори, або роутери, пише Капітал.

Процес введення спеціального збору при імпорті Wi-Fi гаджетів може тривати три місяці.