Виконком Івано-Франківська покращив фінансове становище «Сервіс Авто»


10 липня виконком Івано-Франківської міської ради зменшив розмір земельного податку КП «ТЦ «Сервіс-Авто» на 90%.

У початковому проекті рішення йшлося про повне звільнення підприємства під сплати земельного податку. Це викликало ряд дискусій серед членів виконкому, оскільки згідно з 284 статтею Податкового Кодексу України, підприємство може розраховувати лише на часткове звільнення на певний строк або зменшення суми земельного податку, пише Галицький Кореспондент.

Зокрема член виконкому  Олександр Кулик поставив під сумнів доцільність  існування комунальних підприємств, які не здатні самостійно вирішувати свої фінансові проблеми та вносити кошти до міського бюджету. «Нам не потрібні ваші плюси, нам потрібні плюси у міському бюджеті. А жити за рахунок міського бюджету, годувати вас у нас немає потреби. Я вважаю, що громада міста цю позицію мала би підтримати», - зазначив Кулик.

За словами члена виконкому Любомира Богославця, у приватних руках підприємство перебувало би у кращому фінансовому становищі, аніж зараз. Мовляв, приватник ніколи би собі не дозволив мати не прибуткове підприємство та із користю для міста зміг би сплачувати не тільки земельний податок, але і всі інші.

На захист комунального підприємства став директор ЄРЦ Вадим Войтик. «Комунальне підприємство «Сервіс Авто», як і будь-яке наше комунальне підприємство, на відміну від приватного, виконує ще певну соціальну функцію. Воно до певної міри дисциплінує і регулює те, що взагалі не хоче робити наприклад, наше шановне ДАІ. Ми знаємо ці всі історії про «золоті джипи» і про все інше», - додає Войтик.

Директор «Сервіс-Авто» Андрій Строїч захищався тим, що всі комунальні підприємства міста звільнені від сплати цього податку.

«Насправді підприємство воно не є збитковим. Ми платимо кошти до міського бюджету. І на наступний виконком, за зобов’язання державної фінансової інспекції, ми готуємо проект рішення  про те, щоби підняти плату за паркування. Якщо ми її піднімемо, то ми зможемо платити у тому числі і земельний податок. Але від земельного податку на сьогоднішній день звільнені всі комунальні підприємства без винятку. Тому що їх головна мета - не отримання прибутку, а задоволення якоїсь певної соціальної функції», - переконував Строїч.

Так 14 із 16 присутніх членів виконкому проголосували за зменшення земельного податку для КП «ТЦ Сервіс Авто» на 90%.