Як медики з Франківська поставили на ноги 23-річного Арсена після трьох інсультів


В центральній міській клінічній лікарні поставили на ноги 23-річного Арсена, який пережив три інсульти. Медики розповіли, як їм це вдалося.

Історію чоловіка розповіли на facebook-сторінці медзакладу.

Перший інсульт трапився в Арсена, коли йому було 19. Тоді молодого хлопця бригада швидкої медичної допомоги доставила в ЦМКЛ зі скаргами на порушення мови та перекос обличчя.

За час перебування в стаціонарі йому провели КТ та МРТ головного мозку, а також лабораторні обстеження. Зміни в аналізах дали запідозрити тромбофілію. Як виявилось згодом, саме ця хвороба крові і стала причиною появи інсульту у хлопця в такому молодому віці.

Ще один ішемічний інсульт стався через рік.

Сьогодні Арсену 23 роки і от зовсім нещодавно влітку, 5 липня, він потрапив до ЦМКЛ у вкрай важкому стані з відсутньою здатністю говорити та сприймати почуте. У молодого хлопця вся права сторона тіла була повністю паралізована.

Як пояснює лікар-невролог Оксана Томків, випадок Арсена є особливим: «У пацієнта тромби як такі не утворюються. У нього порушене згортання крові та обмін амінокислоти гомоцистеїну. Внаслідок цього у хлопця настають ішемічні інсульти».

Лікар радить пацієнту строго дотримуватись призначеного лікування та приймати потрібні препарати, аби мінімізувати в майбутньому ризик виникнення нових інсультів. Також слід вчасно звертатись за медичною допомогою. Час при інсульті важливий, наголошують неврологи - терапевтичне вікно триває 4,5 години. В цей період обов’язково слід прибути у медзаклад

«Десь орієнтовно 12 годин минуло від часу настання інсульту і до потрапляння Арсена в ЦМКЛ, але по факту вогнище інсульту було близько доби. Саме тому у пацієнта такі тяжкі наслідки після інсульту», - пояснює Оксана Томків.

Над відновленням Арсена працювала команда фахівців з реабілітації ЦМКЛ і вже 2 серпня його виписали додому.

«Я вважаю ЦМКЛ найкращою лікарнею. Тут безкоштовне і добре лікування для пацієнтів. Я дуже  щасливий, що тепер можу ходити і навіть бігати, адже після інсульту був повністю лежачий», - говорить хлопець.

Саме тому нещодавно Арсен знову повернувся до лікарні на реабілітацію і хоче досягти нових результатів у відновленні. Сьогодні його ціль – покращити рівновагу та координацію, а також збільшити силу та витривалість.

"На даний час в Арсена досі є залишкові наслідки порушення стереотипу ходьби, стрибання та перескакування через перешкоди. Тому працювати ще маємо над чим», - говорить фізичний терапевт Дмитро Духович.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!