Як у центрі Коломиї сектанти «зцілюють» душі


Ви шукаєте просвітлення, а вони шукають дурнів. Вже місяць як у Коломиї діє церква «Відродження», проповідники якої обіцяють вилікувати від всіх хвороб та прогнати диявола.

2002 року у Дніпропетровську проповідник Володимир Монтян провів перше богослужіння духовного центру «Відродження». А вже 9 травня цього року «відродженці» з’явилися й у Коломиї. Тричі на тиждень до них на службу приходять близько сотні людей з цілого району. Масові сеанси зцілення й вигнання диявола супроводжуються музикою і танцями. У центрі запевняють: ті, хто через силу пересувався на милицях, починають ходити, сліпі – бачити, а онкохворі зцілюються після кількох сеансів.

Цілий тиждень у середмісті Коломиї розповсюджували яскраві флаєри із запрошенням на зустріч у духовний центр «Відродження». Їхній другий масовий захід мав відбутися у п’ятницю, 13 червня, у Палаці культури «Народний дім», але за кілька хвилин до початку «чудотворного» сеансу дійство раптово перенесли до драмтеатру. Як пізніше повідомили кореспондентам КВ, мерія відмовила в наданні оренди, дізнавшись про справжню діяльність центру.

Від Народного дому до драмтеатру кореспондентів КВ проводить адептка Люба, яка вже місяць відвідує сеанси «Відродження». За кілька хвилин дівчина намагається нас переконати, як стрімко змінилося її життя після знайомства з пастором духовного центру. «Я завжди запитувала своїх друзів: що можуть дати богослужіння в церквах? Хіба хтось став одразу багатшим, чи отримав високу посаду? – каже Люба. – За останній місяць моє життя змінилося кардинально. Лише тут до мене торкнувся Бог». Правда, назвати кореспондентам конкретні зміни у своєму житті дівчина так і не змогла.

Біля входу у драмтеатр зустрічаємо майже півсотні людей різного віку та соціального статусу. Більшість з них тут вперше. Двоє адептів центру жваво розповсюджують між присутніми конверти для внесків та анкети, які необхідно заповнити до початку сеансу. В анкеті просять вказати не лише ім’я, прізвище та рік народження, а й домашню адресу, сферу діяльності та особисті проблеми, вирішення яких, обіцяють, настане одразу після кількох сеансів.

секта2_пастор Михайло.jpg

Пастор Михайло

26-річна Мар’яна вперше прийшла на богослужіння у «Відродження», вірить, що тут їй допоможуть скоріше вийти заміж. «Я розчарована. Мені нічого не вдається, а тут пообіцяли зняти прокляття. Бо чому ж я ще досі не одружена?», – бідкається дівчина. Вона переконує, що готова заплатити будь-які гроші за зняття прокляття і перша поспішає до зали.

Захід починається бадьорою піснею соліста і двох хористок. Музика дещо нагадує кантрі. Поступово з крісел починають підводитися люди. Після третьої пісні народ в залі починає пританцьовувати, дехто підспівує. Чоловік позаду бубонить неіснуючою мовою і закочує очі. Своєрідне психологічне зараження починає діяти майже на всіх у залі. Першими починають співати, плакати та молитися ті самі люди. Виглядало, що вони робили це просто за змовою. Один з адептів, помічаючи, що кореспонденти КВ не танцюють разом з іншими, просить підвестися та вслухатися уважніше в мелодію. 

Через півгодини на сцену виходить пастор, який російською мовою закликає «демона вийти геть». Дехто з людей починає стрибати й голосно плакати. На сцену запрошують двох адепток, які божевільним криком пояснюють, як потрапили до центру «Відродження» та як стрімко змінилося їхнє життя. Після їхнього виступу народ знову починає співати.

Через кілька пісень, стоячи та піднісши руки догори, прихожани вітають на сцені пастора Михайла (він просить називати його просто Міша, – Авт.), який очолює церкву «Відродження» на Коломийщині. Він запитує, чи подобається людям цей храм. Люди викрикують: «Алілуя!».

Біля самісінького входу у зал стоїть один з адептів, який нікого не випускає, переконуючи, що за кілька хвилин буде «сильна молитва», яка зцілить тіло.

Після двогодинних співів та молитов пастор закликає жертвувати десяту частину від заробітку, аби церква розросталася на Прикарпатті. Окремо у конверти просять покласти кошти на релігійний телеканал та добровільні пожертви на церкву.

Загалом кожне послання пастора до прихожан пов’язане з коштами, а без пожертв з молебню не випускають.

По закінченні богослужіння людей запрошують у храм «Відродження» на зцілювальні сеанси. Так званий храм знаходиться у самому центрі Коломиї – на проспекті Відродження, 8, у квартирі 13. Там, розповідає пастор Михайло, проводять й домашні молитви для тих, хто хоче просто «приємно провести час». Під час домашніх богослужінь дозволено пити чай і навіть вино чи коньяк.

Пастор Михайло запевняє, що їх зовсім не цікавить, якого віросповідання прихожанин. «Ви можете ходити у десять церков, але тільки тут до вас торкнеться бог», – наголошує очільник «Відродження» на Коломийщині.

секта1.jpg

В Україні журналісти вже неодноразово били на сполох, розповідаючи про діяльність цього духовного центру. Адвокат постраждалих у афері Кінгз Кепітал церкви Сандея Аделаджі «Посольство Боже» Іван Бондарук вже стикався з харизматичними діями центру «Відродження» та його провідника Монтяна. «У Службі безпеки України є експертні висновки від різних трьох інститутів, де чітко вказано і зазначено, що секта Володимира Монтяна чітко створена з метою маніпулювання свідомістю громадян, підмінюючи поняття, стираючи і видаючи бажане за дійсне. Фактично заволодівають коштами, маніпулюючи людьми. Тобто, це така ж сама секта, як і у Сандея Аделаджі», – коментував адвокат Іван Бондарук журналісту центрального телеканалу.

Під час молебню використовували кілька прийомів. До прикладу, пастор постійно рухається по сцені вправо-вліво, люди на задньому плані теж рухаються – ці маятникові рухи мають гіпнотичний ефект, переконаний владика Коломийсько-Косівський УПЦ КП Юліан Гатала.

– Релігійна організація має задовольняти лише духовні потреби людини. А цей центр «Відродження» – це звичайне заробляння грошей методом задурювання людей. Там, варто визнати, працюють дуже хороші професійні психологи, – коментує владика Юліан. – Держава має регулювати такі організації, зокрема перевіряти, яка мета їхнього створення. Яке вони мають право використовувати у своїй діяльності Святе Письмо? Як охарактеризувати їх? Секта, звичайно. Тільки, цікаво, яка їхня мета, – вони створені тимчасово для власного збагачення чи планують діяти масштабніше.

секта_флаєр.jpg

Яку суму «відродженці» сплатили до каси драмтеатру – дирекція відмовилася назвати. Керівництво драмтеатру лише повідомило, що готові надавати в користування зал практично всім бажаючим. Відмовлятимуть лише тим, хто проводитиме антидержавну політику.

 

Коломийські Вісти