Як українці у всьому світі писали Радіодиктант національної єдності – 2024


У п’ятницю, 25 жовтня, уже 25 раз поспіль пройшла традиційна щорічна трансляція Радіодиктанту національної єдності – 2024 до Дня української писемності та мови.

Найбільший україномовний флешмоб об’єднав усі континенти, попри повітряну тривогу під час диктанту, яка пролунала в Україні.  Під час прямої трансляції лише на ютуб-каналі Українського Радіо водночас дивилися понад 110 тисяч користувачів. Згодом дізнаємося, скільки загалом писали Радіодиктант у світі.

В прямому ефірі телеканалу Суспільне Культура працювала ведуча Олена Зелінченко. Під час прямих включень вона спілкувалася з учасниками написання Радіодиктанту з різних міст України та світу, які зібралися, щоб написати його разом.

Ведучі Інна Москвіна, Галина Бабій та Роман Коляда з трьох локацій Києва розповідали, як готували та писали диктант учасники, які там зібралися. Враженнями в ефірі поділилися, зокрема, акторка Наталія Сумська з укриття Києво-Могилянської академії, співзасновник книгарні «Сенс» Олексій Ерінчак, Шарлотта Сурун, тимчасово повірена у справах Великої Британії в Україні.

До ефіру трансляції долучалися учасники зі львівського ліцею імені Героїв Крут, з Рівного, Одеси, Дніпра, Харкова та Донецької області.

З-за кордону до написання та ефіру приєдналися, зокрема, Євгеній Семенов, віцепрезидент Світового Конгресу Українців з ОАЕ, художниця Марина Палій з Німеччини, Дарія Павлешен, завідувачка кафедри української мови і літератури Загребського університету в Хорватії  з українцями за кордоном.

З лінії фронту до Радіодиктанту приєдналися побратими Павла Вишебаби з покровського напрямку — 68-ї окремої єгерської бригади. За словами військовослужбовця з позивним Трай: «Радіодиктант для нас це об’єднавчий фактор, це надає нам сил боротися далі».


Текст Радіодиктанту у прямому ефірі зі студії зачитав поет, нині військовий, Павло Вишебаба. Цьогорічний диктант називався «Магія голосу», авторкою тексту стала письменниця Оксана Забужко

«Цьогоріч Радіодиктант був особливий для нас. Він присвячений сторіччю Українського Радіо — події, яка об’єднує кілька поколінь українців. І тепер текст Оксани Забужко, прочитаний Павлом Вишебабою, навіки залишиться в історії нового сторіччя Українського Радіо, в наших архівах Медіатеки та нашої пам’яті. Я радий, що всеукраїнський флешмоб написання Радіодиктанту щороку об’єднує нові аудиторії і нагадує нам про цінності, які ми сповідуємо», — зазначив голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький.

Зазначимо, у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 буде оприлюднено текст Радіодиктанту на сайті Українського Радіо та сайті Суспільне Культура. Якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:

надіслати ваш диктант паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня;

сфотографувати / відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!