Якщо нині війна…


Третю хвилю мобілізації в низці населених пунктів Прикарпаття люди зустріли в штики.

Протести матерів і дружин військовозобов'язаних чоловіків супроводжувалися перекриттям доріг, пікетуванням військкоматів, розгоном мобільних медкомісій і навіть спаленням призовних документів. Богородчани, Снятин, Бурштин, Брошнів-Осада, Яремчанщина – де б не відбувався протест, вимога, по суті, одна: не забирати місцевих чоловіків воювати на Схід. Ситуація доволі тривожна, якщо таке відбувається у національно свідомій Галичині.

Третя хвиля

Минулого четверга вступив у дію президентський указ про часткову мобілізацію. Його схвалення у Верховній Раді у вівторок викликало багато суперечок і в результаті було підтримане лише 232 депутатами за мінімально необхідних 226 голосів. Частина депутатів виступала за проведення чергової хвилі мобілізації тільки після оголошення воєнного стану, а комуністи і регіонали взагалі були проти.

Глава держави розкритикував парламентаріїв за таку скромну підтримку важливої, на його думку, ініціативи. «З одного боку, дійсно вдячний вам за прийняті рішення. З іншого боку, просто шокований тим, що вони пройшли на межі критично малої кількості голосів. Вся країна воює, а 210 народних депутатів вважають, що їм байдужа війна?» – сказав Петро Порошенко.

Перша і друга черги мобілізації відбулися навесні, згідно з указами в.о. президента Олександра Турчинова від 17 березня і 6 травня. Третя хвиля мобілізації, що триватиме 45 діб, зумовлена тим, що за дві попередні не всі військові частини були доукомлектовані.

За словами голови РНБО Андрія Парубія, мобілізація дозволить додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення для забезпечення потреб оборони. Крім того, проведення мобілізації дасть змогу здійснити хоча б часткову ротацію тих хлопців, які з самого початку бойових дій перебувають на фронті.

Підготовчі заходи до можливої мобілізації на Івано-Франківщині розпочалися ще за кілька днів до її оголошення. У вихідні, 19-20 липня, військкомати вже масово розсилали повістки. Щоправда, як наголосив на брифінгу минулого четверга івано-франківський військовий комісар Ігор Сорокопуд, це були повістки не на відправлення у військові частини, а лише на уточнення інформації про військовозобов’язаних та проведення медичного опитування.

Медичне опитування, за інформацією представника військово-лікарської комісії облвійськкомату, полковника медичної служби у відставці Микола Боднарчука, проводяться для того, щоб відсіяти непридатних для військової служби: психічнохворих, наркозалежних, тих, що перенесли важкі травми чи захворювання.

Ті ж, хто буде визнаний придатним для військової служби, отримають мобілізаційні розпорядження. За словами військкома, у першу чергу ці люди  будуть залучатися до оперативного створення загонів оборони на території своїх адміністративно-територіальних одиниць. Якщо ж чоловік за своєю військово-обліковою спеціальністю підлягатиме призову за мобілізацією, то перед відправленням до війська він буде проходити повноцінну військово-медичну комісію.

Скількох іванофранківців буде призвано до війська в період третьої хвилі мобілізації, військовий комісар на той момент ще не знав. «Ця цифра буде доводитися до нас поетапно, відповідно до мобілізаційного плану. На даний час ця інформація не є доступною», – зазначив Сорокопуд.

Хата скраю

Спалахи масових протестів проти мобілізації мають як задавнені, так і свіжі причини. Серед тих, що присутні роками, – недовіра до влади загалом і недовіра до керівництва військкоматів зокрема, де, як відомо всім, раніше можна було відкупитися від строкової служби. Можливо, зараз ситуація вже кардинально змінилася, але осад, як то кажуть, залишився.

До речі, представники влади не надто поспішають показувати приклад у справі захисту вітчизни. Принаймні, з обласного центру до недавнього часу лише два депутати пішли добровольцями в батальйон «Айдар». Це депутат міськради Андрій Грималюк та депутат облради Петро Шкутяк. Останній нині поранений і перебуває у шпиталі.

Долучитися до них вирішив і голова Івано-Франківської облради Василь Скрипничук. Днями на прес-конференції він повідомив, що подав документи до Тисменицького районного військового комісаріату для проходження служби в лавах Збройних сил України. Скрипничук сказав, що на наступному сесійному засіданні запропонує наслідувати свій вчинок усім депутатам. Першим питанням порядку денного сесії, на його думку, повинно бути питання про особисту участь депутатів обласної ради у бойових діях.

Серед причин, що зринули буквально в останні місяці, є певна відстороненість галицького обивателя від подій на сході України, яку можна охарактеризувати як «моя хата скраю». Мовляв, ви, східняки, захищайте себе самі, а ми будемо тут захищати себе самі. Доволі сконцентровано висловила цю думку одна з жінок, які протестували в Бурштині: «Хай ті донецькі, що сюди понаїжджали, в Бурштин, їдуть боронити свій край. Ми, бандерівці, прихистили їхніх жінок і дітей. Це не означає, що їх, здорових бугаїв, ми маємо тут годувати. Хай їдуть і боронять свій край – Луганський і Донецький. А ми будемо боронити свій край!»

До голосних протестів жінок долучається і тихий спротив чоловіків. Значна частина їх просто ігнорує виклики у військкомат. Розповідають, що в одному з сіл Косівського району з 80 тих, що отримали повістки, на комісію з’явилися тільки 20. А решта, нібито, кажуть: підемо в тюрму, а під кулі не поліземо. Щось подібне відбувається і загалом по області: за нашими даними, станом на вівторок з восьми тисяч викликаних до військкоматів військовозобов’язаних прийшло тільки 800.

Сіячі паніки

Потік новин із зони АТО, а особливо чутки, що ширяться ще активніше, легко сіють паніку в і без того знервованому суспільстві. Кожен день люди читають, бачать і чують про те, як погано забезпечені наші бійці в зоні АТО, як їм не вистачає засобів захисту і навіть їжі.  

Командир штурмової групи 1-ї роти спецпризначення батальйону «Донбас» Бішут вважає, що всі ці чутки запускає Росія через своїх адептів в Україні. «Ця стратегія вже починає дратувати. Тому що коли говорять про відсутність бронежилетів, голод, відсутність берців тощо – ми знаємо, що все це неправда. Всі забезпечені практично всім на передовій, – заявив він в ефірі «5 каналу» в понеділок. – Але це закидається, щоб мами хвилювалися, щоб дружини хвилювалися. Вони нервують, вони виходять на вулиці. Це абсолютно цілеспрямована акція Російської Федерації».

Його підтримав Євген з російського Санкт-Петербурга, який воює на боці України: «Я ось чую постійно, що гинуть в основному хлопці із Західної України, що вибивають цвіт нації, що спеціально вбивають активістів. Це все повні дурниці. Тому що навіть якщо подивитися сумну статистику загиблих, то найбільше виявляється загиблих зі східних регіонів: Дніпропетровськ, Луганськ, Харків і, зокрема, Київ». Він додав, що тих мам, які біля адміністрацій мітингують, звичайно, шкода, але «це дуже красива картинка не для українського телебачення, це для Росії дуже чудово».

Схожі підозри виникли і в народного депутата Руслана Марцінківа. Основною причиною жіночих протестів він вважає їхній страх за своїх синів, чоловіків, але не виключає й певну інформаційну та агентурну роботу ФСБ (Федеральна служба безпеки) Росії на Прикарпатті.

РНБО у вівторок заявила про зафіксування напередодні чергової хвилі дезінформації з метою поширення паніки в суспільстві. "Українські спецслужби відстежили декілька бот-атак в інтернеті та масове поширення неперевіреної інформації у телефонних мережах", – сказано в повідомленні інформаційно-аналітичного центру РНБО.

Мова йде про розсилку SMS-повідомлень та велику кількість дзвінків до ЗМІ начебто від українських військовослужбовців чи їхніх матерів. "У них повідомлялося про критичний стан наших військових в зоні АТО та начебто великі жертви під час боїв у районі Довжанського, Ізвариного та Червонопартизанська. Крім цього, зафіксовані дзвінки про мінування цивільних об’єктів у Києві та інших містах України. Багато матерів дійсно піддалися на провокацію. Насправді ці дані не відповідають дійсності", – запевнили в РНБО.

Немає «рівних» і «рівніших»

Замість висновку, хотілося б зацитувати слова голови Калуської РДА Миколи Жовніра, які він сказав на одному із засідань минулої п’ятниці:

«Те, що відбувалося в деяких селах під час профілактичного медичного огляду та уточнення даних військовозобов’язаних, діє проти нас, проти цілісності нашої держави. У цю важку хвилину ми мусимо бути єдині і не піддаватись на різноманітні провокації.

У деяких випадках люди праві. Так, є проблемні питання: яким чином отримали деякі здорові хлопці військові квитки, не служивши в армії. Тому людей обурює такий факт, чому одні служили в армії, а інші, не маючи на те жодних підстав, отримали військовий квиток.

На вчорашній нараді з керівниками правоохоронних органів калусько-рожнятівського військового комісара зобов’язали провести перевірку та можливе повторне медичне обстеження громадян, які, на погляд громадськості, незаконно отримали військовий квиток та відстрочку до призову до лав Збройних сил України.

І перед небезпекою, і перед призовом не може бути «рівних» і «рівніших». Герої Небесної сотні віддавали своє життя, щоб так звані мажори залишилися з минулим режимом. Люди повинні знати правду. Як ніколи, нас усіх повинна об’єднати мета: нам треба захистити Україну. Якщо буде потрібно, ми станемо всі у ряди боротьби за Україну, за її незалежність».

Додати до цього нічого.

                                                                                               Галицький Кореспондет