Яких санкцій найбільше боїться Путін


Британія лобіює відключення Росії від системи SWIFT. Якщо ця загроза реалізується, то всі валютні платежі між банками в Росії і за кордоном будуть заморожені.

Згідно з повідомленням Bloomberg, Велика Британія наполягатиме на тому, щоб ЄС заблокував доступ Росії до банківської мережі SWIFT (система міжбанківського взаємодії, що передбачає передачу фінансових повідомлень). Про це офіційно заявив британський уряд. Раніше Bloomberg з посиланням на анонімні джерела повідомляло, що прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон планує підняти це питання на зустрічі європейських лідерів у Брюсселі, пише Еспресо.TV.

SWIFT (Society for World­wi­de Interbank Financial Te­le­com­mu­ni­cation) - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів об'єднує понад 10 тис. банківських та фінансових організацій в 210 країнах світу.

В день через SWIFT проходить більше мільйона транзакцій про грошові перекази, міжбанківські платежі, цінні папери. Щорічно через SWIFT проходить 2,5 млрд платіжних доручень, сумарна оцінна вартість яких перевищує $6 трлн.

Головний офіс розташований в Брюсселі. Після подій 11 вересня 2001 ЦРУ і Міністерство фінансів США отримали доступ до фінансової інформації мережі SWIFT з метою відстеження можливих фінансових транзакцій терористів.

SWIFT повинна погоджувати свої рішення з ЄС, тому що ця організація зареєстрована в Бельгії і її діяльність повинна відповідати бельгійському законодавству. SWIFT грає роль третейського судді при вирішенні багатьох суперечок між банками. Для цієї мети всі платіжні дані зберігаються у власному системному архіві SWIFT 124 дні.

У Росії співтовариство налічує більше 600 учасників, включаючи Банк Росії і найбільші банки. Росія займає 2 місце після США за кількістю користувачів системою, правда обсяг повідомлень, переданих через SWIFT набагато менше, ніж в інших країнах. У разі відключення від SWIFT російські банки втратять можливість керувати своїми коррахунками за кордоном. Насамперед постраждають валютні платежі, вся інформація по яких передається через SWIFT.

Банк Росії вже задумався про створення аналога SWIFT в Росії. Загроза відключення виникла після дій міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard, які заблокували операції по картах в ряді російських банків після включення їх до списку санкцій США (банк «Росія», Собинбанк, СМП Банк).

Відключення від SWIFT - найбільш болюча міра для російської банківської системи при сьогоднішньому рівні конфронтації з Заходом.

Подібний захід впливу (відключення банків країни від SWIFT) вже використовувалася міжнародним співтовариством в рамках тиску на Іран. Ініціатором кампанії за обмеження доступу іранської банківської системи, в тому числі і центрального банку Ірану, до системи була громадська організація United Against Nuclear Iran, яка наполягала, що членство Ірану в SWIFT порушує американські та європейські фінансові санкції та корпоративні правила самої системи.

У лютому 2012 року банківський комітет сенату США одноголосно схвалив закон, який повинен був змусити SWIFT припинити обслуговування іранських банків, які підпали під санкції. У березні 2012 року SWIFT відключила всі іранські банки, які були визнані організаціями, які порушують санкції ЄС.

В Іран система SWIFT так і не повернулася.