Юристи безкоштовно навчать франківських креативників правовій грамотності


Креативні індустрії стрімко розвиваються, включно із Івано-Франківська. Але й кількість конфліктів у цих сферах зростає у геометричній прогресії, вважає докторка юридичних наук, директорка Інституту права, технологій та інновацій (ILTI) Ольга Сімсон.

"Проте, більшість творців все ще уникає судів, позовів, навіть договорів, бо “так не прийнято”, — пояснює юристка. — У мистецтві, моді, медіа, IT ринки все ще формуються, гравці не звикли застосовувати юридичні інструменти, уникають судового вирішення спорів, часто діють на довірі або просто не бажають себе захищати”.

Змінити ситуацію вирішили у ILTI — інститут запрошує представників креативних індустрій із Івано-Франківська до участі у навчальному проєкті International Creative Law & Business Studios, який реалізується за підтримки Українського культурного фонду (УКФ). Навчання проходитиме у чотирьох напрямках: медіа, мода, мистецтво та культура, IT. У фокусі кожного з напрямів будуть юридичні тонкощі відповідної сфери, а також деякі тенденції у розвитку бізнесу, просування продукту та нових технологій і трендів. У всіх чотирьох потоках буде по 50 слухачів, яких відбиратимуть за результатами опитування. Дедлайн — 20 вересня. Викладачами стануть експерти з України, Великобританії і США. Проєкт проходитиме онлайн, безкоштовно для усіх учасників, а заняття проводитимуть двічі на тиждень.

Вперше проєкт Creative Law Studios у ILTI провели минулого року, теж за підтримки УКФ. Тоді був лише один, загальний напрямок, а слухачів було вчетверо менше. Попит перевершив можливості проєкту - на одне місце було більше чотирьох бажаючих. У 2020 році його масштабували, та підготували окремі програми для представників різних сфер, щоб зосередитися на більш нагальних проблемах та питаннях для кожного.

“Також торік в проєкті були тільки українські експерти. Цього року ми залучаємо лідерів креативних індустрій з США і Великобританії. На їх прикладах легко зрозуміти, що можна працювати легально, а духовні цінності і соціальні принципи не заважають робити все юридично грамотно, —  розповідає Ольга Сімсон. — Креативні індустрії все більше наближаються до ринкових відносин, а комерційно успішними стають творці, котрі правильно організовують бізнес, будують партнерські відносини, свідомо ставляться до свого інтелектуального продукту, до свого бренду. Це стосується всіх креативних сфер у всіх містах, в Івано-Франківську також”.

Саме захист інтелектуальної власності був у центрі уваги проєкту рік тому — юристи говорять, що в Україні представники творчих професій часто стають жертвами недобросовісних контрагентів та зловживання. І все — через брак юридичних знань.

“У креативних індустріях часто відносини побудовані на звичаях, довірі: “Ти ж мене давно знаєш, давай без цих паперів”, — кажуть художникам та дизайнерам. А згодом витвір мистецтва продається, копіюється, з’являється у мерчі або рекламі без відома автора чи авторки. Таке становище триває роками, і це потрібно міняти”, — впевнена Ольга Сімсон.

Важливою частиною проєкту стануть опитування з актуальних юридичних питань, одне з яких необхідно пройти кожному кандидату на участь. Створені окремі анкети для напрямів медіамодімистецтві та культуріIT. Тим, хто пройшов анкетування, надішлють посилання на реєстрацію. Найпопулярніші та найважливіші питання отримають відповіді у практичному керівництві (хендбуці), який отримають всі учасники опитування.

“Хендбуки мали дуже великий успіх. Ми розповсюджували їх на форумах креативних індустрій, і в нас просто не вистачало примірників, — розповідає Ольга Сімсон. — Це формат легкого доступного керівництва з інструкціями та прикладами, настільна книга, до якої можна звертатися за відповідями з юридичних питань креативного бізнесу. Ми пишаємося, що наш хендбук був представлений на виставці найкращих проектів УКФ. А цього року у нас будуть аж чотири хендбуки з ІТ, медіа, фешн та арт права”.

Ще одним результатом навчання стане хакатон креативних проєктів, який проведуть наприкінці курсу, і на якому всі напрямки об’єднаються задля реалізації ідей у креативних індустріях.

Нагадаємо,

  • Для участі у конкурсі: необхідно заповнити аплікаційну форму (ArtFashionMedia або IT) за результатами конкурсу буде відібрано 50 учасників
  • Дедлайн: 20 вересня о 23:59 год.
  • Строк навчання: 1 - 30 жовтня 2020 року (двічі на тиждень).
  • Формат: онлайн.
  • Навчання: безкоштовне.

Сторінка проєкту у Facebook
Сайт ILTI



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!