З ким вночі розмовляв Путін


Адресатом нічного термінового відеозвернення Путіна були зовсім не російські терористи на Донбасі.

Нічне відеозвернення Путіна, незважаючи на його, на перший погляд, беззмістовність, стало важливим жестом. І, судячи з усього, головним адресатом цього екстраординарного кроку російського диктатора був Вашингтон. Подібні преценденти були в історії - під час Карибської кризи 1962 року радянське керівництво заради терміновості звернулося через телебачення до американської адміністрації і дало зрозуміти, що готово до компромісу, щоб уникнути ядерної війни.

Отже, коли в Росії була ніч - в США якраз початок робочого дня і саме там очевидно мали почути Путіна. Терміновість звернення можна зв'язати, в першу чергу, з тим, що Путіну дали час до вівторка, щоб одуматися і посприяти розлідуванню загибелі Боїнга. В іншому випадку його чекає посилення санкцій. 

Отже, своїм відеозверненням Путні дав США зрозуміти, що він готовий до діалогу. Але разом з тим між рядками звернення читається й те, що бажає запропонувати Заходу Володимир Володимирович. Зараз його головна мета - якнайшвидше домогтися призупинення АТО. І використати для цього він планує забель Боїнга. Щоб зрозуміти цей посил треба схематично пройтися по ходу подій останніх днів.

В ніч з четверга на п'ятницю минулого тижня терористи на Донбасі перейшли у масований наступ на кількох фронтах, особливо тяжко було на кордоні з Росією, де українські частини потрапили в оточення і сталося це через відверту підтримку регулярних російських військ. На цей же день планувалося введення в Україну "зелених чоловічків". А прем'єр ДНР росіянин Олександр Бородай оголосив, що готовий до переговорів, які Путін планував почати з позиції сили... Але усі ці плани зіпсувала загибель Боїнга. Обурення світової громадськості і перспектива міжнародного розслідування на місці загибелі Боїнга унеможливили подальші активні дії терористів і що найголовніше російське вторгнення "зелених чоловічків". Більше того, зупинка терористів та росіян дала змогу Україні почати свій наступ. І тепер Путін вже не думає про переговори з позиції сили, а хоче приховати сліди по Боїнгу і врятувати своїх терористів від остоточного розгрому, який став ближче з просуванням АТО. 

Як це не парадоксально для цього він вирішив використати загибель Боїнга. Путін чітко дав зрозуміти, що сприятиме розслідуванню, якщо Україна припинить АТО не лише в безпосередній близькості від місця трагедії, а взагалі на всій території. Мовляв, інакше працювати міжнародна комісія не зможе. Чи сприятиме він справді розлідуванню - питання риторичне. Звісно ж, ні. Чи треба Україні зупиняти АТО - питання не меньш риторичне. Звісно ж, також ні. Також очевидно, що Захід може домовлятися з Путіним через голову України і тиснутиме на неї щодо замороження конфлікту. Але Києву потрібно вести свою гру, по-перше, наполягати на тому, що для розслідування можна обмежитися і невиликою "демілітаризованою" зоною, а, по-друге, наполягати на поверненні формату Женевських переговорів - Україна, США, ЄС та Росія без жодних Бородаїв та Медведчуків. В такому форматі США підсилить позиції України, а Росія виглядатиме як постпред терористів. А тим часом АТО має тривати... 

espreso.tv