З нового року школи на Прикарпатті стануть автономними


В умовах адміністративно-територіальної реформи, вимог законів України «Про освіту» і «Про повну загальну середню освіту» та Бюджетного кодексу України з 2021 року усі школи повинні бути фінансово автономними.

Про це йшлося сьогодні під час онлайн-наради, яку провів заступник голови обласної державної адміністрації Василь Івасик.

Про підготовку до впровадження фінансової автономії закладів загальної середньої освіти області у 2021 році розповів заступник директора департаменту освіти, науки і молодіжної політики ОДА Андрій Сташків.

За його словами, з 1 січня 2021 року законодавча база однією із засад державної політики у сфері освіти визначає фінансову, академічну, кадрову та організаційну автономію закладів освіти. А це передбачає складання та затвердження кошторисів, самостійне укладання директором школи договорів, як господарських, так і трудових, організація проведення публічних закупівель, організація роботи кадрової служби, розроблення тарифікації і затвердження штату педагогічного та адміністративно-технічного персоналу відповідно до своїх конкретних потреб тощо. Фактично, школа стає повноцінним розпорядником бюджетних коштів, як і будь-яка інша бюджетна установа. Тому для втілення ідей шкільної автономії необхідно якнайскоріше розпочати широкомасштабне навчання і підготовку керівників та бухгалтерів навчальних закладів щодо самостійної фінансово-господарської діяльності.

На базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника уже проведено онлайн-навчання для понад 600 директорів шкіл області. Окрему увагу на нараді звернуто на впровадження реформи «Нова українська школа». Станом на 30 листопада придбано 217 комплектів комп’ютерного обладнання та передано у школи області. Проведено тендер та буде закуплено понад 10 тисяч парт для учнів першого класу.

Проте, доопрацювання вимагає питання співфінансування заходів програми окремими адміністративними одиницями області. Сума коштів для цих потреб складає 1 млн 600 тис. гривень. За словами заступника голови ОДА Євгена Фербея, аналіз питань співфінансування проводиться на щотижневих нарадах з керівниками органів управління освітою на місцях. У силу об’єктивних причин проведення тендерних процедур та закупівля меблів буде завершено до кінця року, а виконання заходів проєкту «Нова українська школа» на Прикарпатті буде розглянуто на черговій нараді у керівників області.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!