"За дякую". Івано-Франківська міськрада профінансувала друк рішень районної ради


Івано-Франківська міська рада профінансувала друк проєктів рішень, які ухвалили на першому засіданні депутати районної ради. А все через те, що Івано-Франківська райрада не має коштів для повноцінного функціонування.

Про це Суспільному Карпати повідомив депутат районної ради Вадим Войтик.

Він вважає, що для здійснення повноважень районна рада повинна мати ресурси.

"Виконавчий апарат - це люди, які забезпечують життєдіяльність ради як представницького органу. Хтось має заплатити за телефон, світло, за енергоносії, за папір, на якому друкуються проєкти рішень, за які голосували депутати. Виявляється, "за дякую" це забезпечила Івано-Франківська міська рада. Це настільки неправильно, наскільки це в принципі може бути неправильно", - каже Вадим Войтик.

Депутат вважає, що нефінансування районних рад може стати приводом для корупційних дій: "Ми говоримо про елементи корупції, коли створюється державний орган і він не володіє жодним реальним ресурсом, більше того - він виключений рішеннями депутатів з бюджетних стосунків: є бюджети об’єднаних громад і є бюджет державний. Раніше між ними існували стосунки у вигляді райради, зараз їх не існує".

Наразі з тих пропозицій, які ухвалені до бюджетного кодексу, районні ради будуть обмежені у фінансах - отримуватимуть гроші від діяльності комунальних підприємств, а також - від адміністративних зборів.

"Місцево-самоврядуванським стартапом" називає районні ради депутат Івано-Франківської райради Олег Серняк.

"Держава їх створила, якісь повноваження залишила згідно з чинним законодавством, кошти забрала, і ви живіть як хочете. Повноважень достатньо, а з коштами доведеться попітніти", - вважає Олег Серняк.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!