Зінаїда Болюк про революцію в Україні, помилки влади, європейські цінності і позитив в українській освіті


Начальник головного управління освіти Івано-Франківської облдержаміністрцаії, а віднедавна і кандидат на посаду заступниці голови Івано-Франківської ОДА в ексклюзивному інтерв'ю журналісту "Фіртки" поділилася враженнями від суспільно-політчиної ситуації в Україні, розповіла про те, хто має стати героєм для сучасного учня, яким має бути імунітет України перед ЄС і якою має бути українська освіта у Європі.

Зінаїдо Андріївно, в Україні зараз складна ситуація. Ми на грані чергової революції. Як можете оцінити події, чому виникли «євромайдани», що збурило суспільство?

- Думаю, що народ  не спав. Народ жив у ситуації, коли влада приймала не такі закони, які б дозволяли розвиватися бізнесу, не забезпечувала необхідне. Досі кожен надіявся на себе і вірив, що все-таки попереду майбутнє. Цей зрив пов’язаний з багатьма економічними факторами. Але найбільшим викликом стало, те що свобода або є або її немає. І якщо люди піднялися мирним способом відстоювати свої права, то їм потрібно дати право це зробити і не допустити провокацій. Блаженіший Святослав у неділю в Івано-Франківську сказав, що ніякі мечі і ніяка зброя не є способом здобуття влади.

Владу можна утримувати трьома способами – силою, демократією і консенсусом. Сила уже минула, демократія – не завжди доконала, а тому треба вміти домовлятися, визнавати помилки і просити іноді в народу вибачення. І якщо влада робить помилки, то це треба визнати.

Тобто, ви засуджуєте дії влади?

- Я вважаю, що влада не діяла адекватно до ситуації. Застосування сили я ніколи не схвалювала. З людьми треба домовлятися. Ми люди розумні, живемо в ХХІ столітті.

Ви - освітянин із великим досвідом. Як оцінюєте дії студентів, які тиждень мітингували? Чи, можливо, їх просто використали?

- Молодь завжди була революційніша, вона романтичніша, у неї більше поривів і вона завжди була попереду революцій. Але, вона залишилась беззахисною у даному випадку.

Говорять про те, що в університетах складатимуть списки студентів, які пішли на страйк. Такого слід очікувати і в Івано-Франківську?

- Складання всякого роду списків законом заборонено. Студент має ходити на заняття, підсумками яких є здача сесії. І він має за це відповідати. Ми таких вказівок про складання списків не даємо. Вузи у нас автономні і владі практично не підпорядковані. У них контракти на пряму із міністерством. Автономія вузів дає право студентам виходи на майдан.

 Ви уже заступник голови ОДА?

- Ні, я ще не заступник, але такі розмови вже йдуть тривалий період.

Якщо ситуація й надалі загострюватиметься і влада повторить події 1 грудня, чи готові ви відмовитися від посади?

- Я ще не заступник. Але, думаю, що де б я не працювала, зажди зберігатиму гідність, честь і достоїнство, які дані моїми батьками. Як член Української народної партії відстоюватиму ті речі, які записані  у статуті нашої партії і не буду закликати до збройного повалення існуючого ладу.

 Ви прийшли на загальнообласне віче в неділю як депутат, чи як громадянин, який не згідний із тим, що коїться в державі? Ви тут із родиною?

- Я тут як депутат, як начальник управління освіти і як громадянка України, яка не стоїть осторонь політичних процесів у державі. Моя родина розділена. Чоловік вже 20 років закордоном і підтримує незалежну Україну там. Дочка у Києві. Наскільки знаю також на майдані, бо увесь Київ вийшов у ці дні. Син так само не є байдужим.

 На час революції доцільним є відміна занять у школах, коледжах?

- Вважаю, що навіть у такий час потрібно бути коректними і мудрими. Потрібно організувати, щоб всі служби працювали так, щоб не нашкодити тій самій революції. Вважаєте, що якщо діти не підуть на пари, то вони усі прийдуть на мітинг. Хто нестиме відповідальність, якщо щось не дай Бог трапиться?

А я взагалі прихильник еволюційного, а не революційного шляху розвитку суспільства. Я не хочу нічого руйнувати, а хочу розвивати те, що у нас є.

Ваш прогноз, щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Україна буде у Європі?

- Думаю, що ніхто цього процесу не зупинить. Ми вже й так у Європі. Ми європейська нація. Але, ми мусимо самі доказати, що ми європейська нація і не сподіватися на те, що нас самих хтось туди потягне. Потрібно працювати.

Під час підготовки до підписання угоди дуже багато було негативу про європейський уклад життя. Чи не зіпсує європейська мультикультурність, одностатеві шлюби українські цінності, педагогічну складову в нашій освіті?

Я категорично проти, щоб 2% людей займали 80% ефірного часу. Про що виговорите. Думаю, що ми не настільки морально зріла нація, щоб ми могли це витримати. Хай вони із своїми викликами борються самі. Ми їх нікуди не виганяємо, але нехай вони не виховують на цьому дітей, які нічого не знають і їм цікаво, що це таке. Так само і з наркотиками і алкоголем. Нам же просто потрібно мати імунітет –формувати родину, громаду, державу. І тоді буде лад, а не закликати до радикальних заходів.

Сьогоднішньому українському учневі не вистачає героя для наслідування. Хто може бути цим героєм?

- Той, хто має стати цим героєм – він ним і стане. Нещодавно дивилася фільм «Той, хто прошов крізь вогонь», тепер є «Іван Сила». Такий герой має народитися. Підіть у будь-який кіоск в Івано-Франківську і купіть нормальний україномовний журнал. Нема такого. Подивіть, що коїться в Інтернеті, що ми пропагуємо. Дітей потрібно виховувати на позитиві, а не розказувати які ми бідні і плакатися на проблеми. Але, все починається з родини. Держава ніколи не замінить сім’ю. Іншого способу змінити суспільство, а ніж виховання просто немає.

 Прикарпатські вчителі – європейці?

- Є багато різних вчителів. Втім, вся проблема в економічній ситуації. Сьогодні кращий студент не йде вчителем у школу. Зараз сюди іде сірий трійочник і він не завжди виконує місійність, яку б мав – вести за собою. Але є значна частина людей. Які це роблять і прагнуть до цього.

Розмовляли Марія Лутчин, Тарас Лутчин, "Фіртка"