Зіпсовані бюлетені та порушення таємниці голосування: як проходили вибори на Прикарпатті


Явка на місцевих виборах в Івано-Франківській області становила 41%. Загалом день виборів минув спокійно, але не обійшлося без порушень. За даними Громадянської мережі ОПОРА, серед поширених – зіпсовані бюлетені, голосування за межами виборчої кабінки та голосування без паспортів. Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області Богдан Морикіт підсумував результати спостереження за днем голосування.

Зіпсовані бюлетені

Історія із зіпсованими бюлетенями почалася ще у «день тиші» – 24 жовтня. Коломийській районній територіальній виборчій комісії довелося передрукувати 48488 бюлетенів, пише Бліц-Інфо з посиланням на ОПОРУ.

Попередньо комісія своєю постановою затвердила текст виборчого бюлетеня. Так, у третьому територіальному виборчому окрузі на виборах до Коломийської районної ради у територіальному списку «Радикальної партії Олега Ляшка» двічі повторюється цифра «8» у порядковості кандидатів. Передруковані бюлетені Коломийська районна ТВК отримала о 00:30 25 жовтня і передала їх на дільниці.

«У селі Стецева ДВК №260709, отримавши передруковані бюлетені, замість того, аби погасити бюлетені із помилкою, погасла бюлетені із виборів депутатів Снятинської міської ради. Відповідно ДВК відкрилася із запізненням», – розповідає координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області Богдан Морикіт.

Також 24 жовтня виявили помилку у бюлетенях із виборів депутатів Надвірнянської міської ради у третьому територіальному окрузі. Надвірнянська міська ТВК у своїй постанові при затвердженні тексту бюлетеня не включила бюлетень третього територіального округу Богдана Степановича Остапюка від партії «Слуга народу», а включила у цей список Юрія Васильовича Остапюка , який балотується від партії «Слуга народу» у Надвірнянську міську раду у другому територіальному окрузі. Богдан Степанович Остапюк звернувся із скаргою до Надвірнянської міської ТВК. Загалом передрукували 7717 бюлетенів.

«Передруковували бюлетені і на Верховинщині. У селі Криворівня на виборчій дільниці №260062 поставили печатку на 1150 бюлетенях з виборів голови Верховинської громади та на 850 бюлетенях з виборів депутатів районної ради на лінії розрізу виборчого бюлетеня. Тобто частина печатки знаходиться на контрольному талоні, а частина на самому бюлетені.

А у селі Красник Верховинського району на дільниці №260054 члени ДВК поставили печатку на лінію розриву на 879 бюлетенях із виборів депутатів обласної, районної, селищної рад та селищного голови», – говорить Богдан Морикіт.

Порушення виборчого законодавства

Найпоширенішим порушенням 25 жовтня стало голосування за межами виборчої кабінки. Це пов’язано з тим, що на деяких дільницях були черги і люди, аби не чекати, ставили відмітки просто «на коліні».

«Наприклад, у селі Мостище Калуського району представниця Громадянської мережі ОПОРА зафіксувала голосування поза виборчою кабінкою. Після того, як спостерігачка почала знімати порушення на відео, до неї підійшов чоловік, який також представився спостерігачем та почав перешкоджати зйомці. Далі підійшов член комісії, який почав звинувачувати представницю ОПОРИ в тому, що вона знімає волевиявлення і взагалі зробила монтаж відео. Голова комісії порушення просто не помітила і сказала, що нічого протиправного не відбувається», – розповів Богдан Морикіт.

Аналогічні порушення представники ОПОРИ зафіксували на Верховинщині.

Ймовірне голосування за іншу особу

«Значну кількість виборців, які приходили на дільницю без паспортів спостерігачі ОПОРИ зафіксували у селі Красник Верховинського району. Втім, найбільш показовим був випадок на виборчій дільниці №260744 в селі Клубівці. Там, один із виборців здійняв галас, що жінка, яка проголосувала на дільниці не є жителькою їхнього села. Працівниця поліції, яка була присутня на дільниці, намагалася встановити особу цієї жінки, але вона відкрила і одразу ж закрила паспорт та пішла в бік автомобіля припаркованого неподалік», – розповів Богдан Морикіт.

Далі, жінка всупереч поліції сіла в автомобіль разом двома чоловіками, та, нібито, кандидаткою. Машина завелася і намагалася зрушити з місця, але працівники поліції її заблокували.

Далі з автівки вийшов водій. Він довго спілкувався з поліцією та комусь дзвонив. Потім він написав пояснення і щось на зразок відмови від огляду автомобіля. Після цього він сів в машину і поїхав з місця події.

Робота дільниць та підрахунок голосів

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій (пов'язані з друком бюлетенів та інформаційних плакатів, облаштуванням дільниць та матеріально-технічними проблемами). На момент проведення підготовчого засідання та відкриття виборчих дільниць офіційні спостерігачі мали можливість безперешкодно здійснювати спостереження за перебігом усіх виборчих процедур.

В рамках підготовки до дня голосування члени дільничних комісій провели ранкові засідання у визначений законодавством спосіб і з чітким дотриманням часових строків (не раніше 7:15) на переважній більшості ДВК.

Переважна більшість виборчих дільниць відкрилися вчасно, у чітко визначеній законом часовий проміжок. В останні години голосування, за оцінками спостерігачів, робота виборчих комісій стала більш організованою, а кількість типових процедурних помилок та зловживань зменшилася, у порівнянні з попередніми годинами. Голосування завершилося в звичному режимі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!