Другий тур президентських виборів. Прикарпаття. (ОНЛАЙН)


Сьогодні, 21 квітня, о 08:00 розпочалось повторне голосування на чергових виборах Президента України.

Голосування триватиме з 8 до 20 години, на закордонних виборчих дільницях проводитиметься за місцевим часом країни перебування. 

До виборчого бюлетеня включено двох кандидатів, які за підсумками першого туру виборів 31 березня одержали найбільшу кількість голосів, - шоумена Володимира Зеленського та чинного Главу держави Петра Порошенка.

Аби проголосувати, виборці повинні мати при собі документ, який підтверджує громадянство України (паспорт, військовий квиток тощо). 

За інформацією поліції,на Івано-Франківщині всі дільниці відкрилися вчасно і без порушень.

"Поліцейські продовжують нести службу у посиленому режимі. Для цього працює ситуаційний центр оперативного управління нарядами поліції та моніторингу ситуації на місцях. Також створені додаткові слідчо-оперативні групи для належного реагування на звернення про скоєння правопорушень, працюють додаткові наряди вибухотехніків та кінологів для реагування на повідомлення про виявлення небезпечних чи підозрілих предметів", - інформує прес-служба поліції.

Світлина від Поліція Івано-Франківської області.

Станом на 8 годину 21 квітня до поліції Івано-Франківщини надійшло 2 повідомлень про порушення виборчого законодавства з моменту настання "Дня тиші".

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, голосування на Івано- Франківщині розпочалося без порушень. За інформацією окружних виборчих комісій у Івано-Франківській області усі виборчі дільниці відкрились вчасно.

Станом на 12.30 год. явка виборців на Івано-Франківщині одна з найнижчих в Україні і становить всього 10.81%.

Найбільше виборців проголосувало на 83 окрузі (Івано-Франківськ) - 13.58%, найменше на 87 окрузі (місто Яремче та міська рада, Надвірнянський район, частина Богородчанського і частина Коломийського районів) - 8,1%.

Близько 13 години спостерігачі КВУ на дільниці 260903 зафіксували виборця, який намагався винести вбюлетень за межі виборчої дільниці. Дану особу затримано працівниками поліції.

Окрім того, як повідомив спостерігач ОПОРИ, на дільниці №260766, що у селі Сілець, Тисменицького району, Івано-Франківської області, під час ранкового засідання комісії не вівся протокол дільничної виборчої комісії. Ранкове засіданн на дільниці розпочалося о 7.15 годині. За словами спостерігача, відповідний протокол був складений вже після початку голосування.

А тим часом, у селі Белелуя, Снятинського району на дільниці №260768 спостерігачка ОПОРИ зауважила, що велика кількість виборців збирається голосувати без паспортів. Один із виборців, намагався отримати бюлетень без паспорта, хоч, як виявилося пізніше, мав документ при собі. Після втручання спостерігачки члени комісії звернулись до людей з проханням принести документи.

Схожа ситуація, за словами спостерігачки, трапилась на дільниці №260705, у селі Потічок, Снятинського району. Чимало виборців приходили без паспортів й намагались отримати бюлетені. Після того, як спостерігачка звернула увагу голови комісії на можливе порушення, голова ДВК зробила оголошення, що виборці повинні голосувати лише після пред’явлення паспортів. Виборці змушені були піти додому за документами, каже спостерігачка.

Близько 14 години ще один франківець намагався винести виборчий бюлетень за межі приміщення для голосування. Замість того, щоб піти в кабінку для таємного голосування, виборець склав бюлетень, поклав у паспорт, і пішов до виходу з дільниці, намагаючись винести бюлетень. Члени ДВК звернули на це увагу, попросили чоловіка повернутися і проголосувати. Він відмовився і намагався вийти з приміщення дільниці. На місце викликали слідчо-оперативну групу.

За інформацією Центральної виборчої комісії, станом на 15 годину явка виборців становить 45,38%.  На прикарпатських округах - лише 37%. Найвища у 83 окрузі - 42,08%. Найнижча на окрузі №87. Там проголосувало лише 30,69% виборців.

Нагадаємо, у четвер, 18 квітня виборчі дільниці у Франківську почали отримувати бюлетені для голосування

У суботу, 20 квітня ЦВК змінила голову ОВК №85 з центром у Калуші.

Що варто і НЕ варто робити у день голосування на виборчій дільниці? Поради для виборців від ОПОРИ.