ФРАНКІВСЬК.ЛЮДИ: Андрій Андрієвський про власну справу та екзистенціалізм


«Бліц-Інфо» продовжує спецтему- «ФРАНКІВСЬК. ЛЮДИ». Тут розповідаємо про людей, що віддані своїй справі та роблять наше місто особливим.

У нашому місті досить багато талановитої молоді, котра власноруч створює авторський одяг, взуття, аксесуари чи прикраси, цим самим, розвиваючи Івано-Франківськ, як місто творчих людей. Рік назад свою справу розпочали троє парубків: Тарас Винник, Андрій Андрієвський та Олександр Злотніцький.

Франківці заснували свій власний бренд «Exist», який базується на створенні одягу та скетчбуків. За концепцію взята ідея екзистенціалізму, тобто прагнення до свободи  та творчості. Кореспонденка Бліц-Інфо поспілкувалась з одним із творців, 20-літнім студентом Андрієм Андрієвським. Хлопець каже, що ідея з власною справою виникла раптово.

«Якось я шукав в інтернеті, щоб то прикупити собі з одягу з українських виробників , і такого, яке б припало до душі не знайшов. Проте сподобались принти та концепти кількох російських брендів. І я подумав, що було б дуже круто створити якісний вуличний одяг, але вже в Україні. Одразу подзвонив до знайомого з власним брендом одягу Тараса, а потім до нас приєднався мій найкращий друг-художник Саша. Ця ідея проникла глибоко в нашій душі і ми взялись за роботу»,- ділиться Андрій.

На питання чому ідеєю бренду є прагнення до свободи хлопець каже, що були моменти, коли  його сковувала робота. Андрій відчував себе загнаним в систему, з якої не може вилізти. В той момент його турбували екзистенційні питання. Проте, наступна колекція відійде від свободи, буде більше приділена пошуку себе.

Спочатку «Exist»  створювався як бренд одягу, згодом з'явились і скетчбуки. На даний момент з одягу продаються футболки, лонгсліви (футболки з довгим рукавом) та шапки, а на осінь плануються худі.

Хлопець розповідає, що футболки шиють з польської тканини та тепер він дуже добре в ній розбирається.

«Тарас часто в Польщі, тому я сам вибираю тканину, якщо раніше я в цьому не розумівся, то зараз можу з легкістю відрізнити яка хороша, а яка хімічна, яка з еластану, а яка з бавовни»,- з посмішкою розповідає парубок.

До слова, футболки «гуляють» не лише в Україні, але й в Росії, Білорусії, США, Англії та Італії.

На лого бренду зображений Жан-Поль Сартр, перший хто почав вводити та вивчати екзистенціалізм. За словами Андрієвського, мислитель з косими очима і окулярами добре увійшов до їхнього концепту.

Для лонгслівів хочеться чогось оригінального, тому хлопці зупинились на персонажі мультфільма  «Нікудишка», 1977 року. Це казка про те, як відважний чоловічок Нікудишко, сплетений із соломи, врятував звірів, які його ображали, від холоду, і вони йому за це віддячили.

«Ще на першому курсі з Сашою дивились цей мультик, він нам дуже сподобався. Після нього, у обох виникло питання: А чому б не перенести його на одяг? Головним була сама концепція, а не візуал, тому ми друкуємо цей принт маленьким, у форматі А6», - розповідає Андрій.

Крім того, хлопці  доробляють комікс на 20 сторінок, який також розповідає про Нікудишку. Цей персонаж буде використовуватись і надалі.

На жаль, ситуація в Україні не та, щоб купувати футболки за 600 гривень, всі зараз одягаються на секунд-хендах на два сезони наперед за такі гроші. Проте, Андрій впевнений, що на кожну людину свій товар.

«До кінця літа у продажу з’являться розмальовані вручну сорочки, вони будуть дорожчі, більше тисячі гривень, зате зроблені з душею, до того ж унікальні, без копій. За таку роботу, я вважаю, можна платити більше. Для тих хто справді це цінує, не буде шкода грошей»,- вважає франківець.

Світлина від Экзист.

Великою популярністю користуються також скетчбуки, які представленні у двох колекціях. Вибір досить великий: м'які обладинки, на терпомоклейці, скетчбуки ручної роботи з білими або кремовими сторінками. Ціни за них коливаються в межах 45-300 гривень, залежно від щільності та інших елементів. Скетчбуки виділяються серед інших тим, що на них не просто логотип, а повноцінна ілюстрація.

Андрій розповідає, що кожна колекція об’єднана певною темою.

«Першу ми робили суто за найпопулярнішими  антиутопіями. Друга - тема сенсу життя. До прикладу, один скетчбук базується на пісні "Flёur - Шелкопряд". Це п’ятихвилинний трек, де йдеться про шовкопряда, який все життя старається плести свою нитку, але який в цьому сенс не розуміє. Людина також все життя плете і хоче залишити щось після себе»,- додає хлопець.

Світлина від Экзист.

Насправді, створювати щось нове - важко. Бувало, що хлопці малювали ескізи тижнями, і серед 50-ти вибирали декілька кращих, а потім розуміли, що чогось не вистачає, хоча, на перший погляд, все здавалось ідеальним.

За словами Андрія, перші півроку були надзвичайно складними, за зиму розкупили всі шапки, а футболки продавались дуже важко.

«Ми продавали дійсно дуже мало, лише знайомим та друзям. Вже зараз, останні місяці почали співпрацювати з різними магазинами, у нас беруть під викуп, великими тиражами. Радієм, адже справи йдуть добре. Складно, але ми маємо партнерів, які допомагають нам розвиватись, по всій Україні: у Київі, Харкові, в Одесі, Львові та Чернігові»,- каже парубок.

Світлина від Экзист.

В планах у бренду «Exist» відкрити шоу-рум для таких молодих людей, як вони самі. До того ж хлопці хочуть власний магазин, проте не тут, а в Києві, тому що там більше можливостей.

«Хочеться розвивати цю культуру. Взагалі, якщо порівняти Франківськ два роки назад і тепер - це зовсім інша справа, тому що зараз у місті створюється неймовірна кількість брендів, про них, можливо, мало знають, але молодь дуже талановита. Ми  помалу рухаємось вперед. Думаю, Івано-Франківськ стане дуже важливим містом для вуличної культури в Україні»,- підсумовує Андрій Андрієвський.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!