ФРАНКІВСЬК.ЛЮДИ: Тетяна Дорошенко: «Етномузика, як сенс життя»


«Бліц-Інфо» продовжує спецтему- «ФРАНКІВСЬК. ЛЮДИ». Тут розповідаємо про людей, що віддані своїй справі та роблять наше місто особливим.

Тетяна Дорошенко - місцева співачка, солістка молодого  гурту «Фанковий Ґанок», який зародився у 2016 році та зараз успішно продовжує свою діяльність.

«Я все життя хотіла співати, скільки себе пам’ятаю вічно крутилась перед дзеркалом з уявним мікрофоном - щіткою. Родичі завжди казали, що я маю бути менеджером або юристом, але співати - ні в якому разі. Прислухалась, тому перша освіта – туристичний бізнес, а друга - юриспруденція»,- додає дівчина.

Ким Тетяна тільки не працювала: офіціанткою, адміністратором, але серце лежало тільки до співів. Тому, коли вона познайомилась з Олегом Кочержуком, одним із учасників гурту, точно вирішила, що хоче свою групу.

 «Я завжди йому казала, що дуже хочу співати, так хочу, що  готова будь-де, головне співати",- розповідає співачка.

Світлина від Фанковий Ґанок.

Спочатку «Фанковий Ґанок» був кавер-групою. Співачка розповідає, що спершу виступали на квартирниках, грали на весіллях, корпоративах, а потім все якось пішло само собою. Разом із Тетяною у гурті п’ять чоловік.

«Перші виступи у нас були з кахоном, гітарою, бас-гітарою, контрабасом та акордеоном. Тепер у нас є скрипка і ми нарешті знайшли те, що шукали»,- ділиться Дорошенко.

Музиканти експериментують зі стилями фолк, фанк та реггі. Спочатку гурт називав себе «музичною формацією», проте не встигли оглянутися й у місті ще п’ять таких як вони. Тоді вже стали «етно-деформацією».

«Я дуже люблю наш етнос. Ми часто вишукуємо тексти, а потім робимо музику на реггі чи фанк. Ми беремо старі пісні й деформуємо їх, щоб подати людям по-новому. Класно, коли народ підспівує та підтанцьовує. Це має свій ефект»,- додає дівчина.

Світлина від Фанковий Ґанок.

Зародження гурту було довготривале. Тетяна розповідає, що в 2016 році виникли перші роздуми, але рік після цього нічого не робилось. Це була творча криза. А вже в 2017 «Фанковий Ґанок» почав знову збиратись, всі були дуже натхненні, кожна репетиція проходила як свято.

«Мені набридли ці ресторани, ставало нудно. Я вирішила, що треба щось робити. Стільки текстів зібралось в голові, треба було лише втілити їх в життя. Ми хотіли живий гурт, і все вийшло зі слів «спробуймо». Крім того, ми навіть розписали все по тезах на листку А4 і повісили на холодильник. Аркуш висів цілий рік, всі його бачили, але ніхто нічого не робив. Було важко починати, але у нас вийшло»,- ділиться Дорошенко.

Чому гурт має саме таку назву, дівчина пояснює:

«Коли придумували цю назву, то для нас «фанк»- це було щось таке кольорове та яскраве. А ґанок, по-перше, дуже красиве українське слово, по-друге, місце де можна потанцювати саме під таку музику».

Світлина від Фанковий Ґанок.

За місяць до фестивалю «Карпатський простір», куди запросили гурт, у них навіть не було музикантів. За словами Тетяни, репетиції були щодня, від ранку до вечора, однак вона не втомлювалась анітрішки.

«Я цього дуже хотіла, все було на ентузіазмі. Якщо бачу кінцеву ціль, то вперто йду до неї. Так було і буде завжди»,- пояснює співачка.

Тексти зазвичай пише дівчина. Ділиться, що їй легше, коли музика вже написана. До слова, пише її Олег Кочержук, співзасновник групи.

«Щоб написати пісню - потрібна муза. Остання пісня була дуже глибока, до речі, я написала її за два дні до виступу. І ми її зіграли, можливо, вона була не ідеальна, зате справжня",- ділиться Дорошенко.

Зокрема, у гурту є багато позитивних пісень, до прикладу «Веснянка» чи «Фанковий ґанок».

Світлина від Фанковий Ґанок.

Своєю музикою група хоче надихнути людей, щоб вони більше полюбили рідні пісні. Тетяна розповідає, що їй дуже подобається українська пісня.

«Постійно вдома у дідуся і бабусі ми співали. Не потрібно забувати про те, ким ми є. Це ж наша сутність. Я нічого не маю проти іншої музики, кожен має право вибору, втім у мене такий погляд і я хочу показати його людям. Завжди подобалась українська пісня. Наші люди надзвичайно чутливі, в текстах - душа. Етнічна музика є актуальною. Коли ми тільки почали збиратись на репетиції, я одразу сказала, що музика буде лунати лише національною мовою»,- пояснює співачка.

«Фанковий ґанок» конкретних планів не має. Вони завжди живуть моментом, хоча хочуть добитись багато чого. Дорошенко розповідає, що на репетиціях забуває про все і просто насолоджується. Однак, на сцені дівчині інколи важко розслабитись.

«Завжди лячно виходити на сцену, але коли я вже там і бачу, що людям подобається -  забуваю про страх. А коли хлопцям треба підготуватись до наступної пісні, я часто не знаю про що говорити з людьми, з уст слова вилітають самі, це якось йде від серця».

До слова, для Тетяни найголовніше подача інформації, ніж те, як вона виглядає на сцені.

«Я розумію, що важливо мати костюми, зачіску, але на цьому етапі важливіше, щоб люди мене почули»,- пояснює співачка.

 На завершення розмови дівчина підсумувала:

«Я завжди всім кажу, якщо ви працюєте на роботі, від якої отримуєте задоволення – це 60% щастя, і це так круто. Музика затягла в свої терни, але мені неймовірно подобається, я цим живу!».

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!