Назвав успіхи та невдачі: Шмигаль підбив підсумки року на посаді голови ОДА


Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Денис Шмигаль назвав основні досягнення та невдачі на посаді за 5 місяців перебування на посаді.

Про це посадовець розповів в ефірі ОТБ Галичина, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема, найважливішим досягненням за час перебування на посаді голови ОДА Денис Шмигаль вважає виплату зарплати прикарпатським бюджетникам. Втім, досі боргують податки із зарплат. Також наразі не виплатили зарплату за грудень техперсоналу та вихователям дитсадків.

З досягнень голова ОДА також назвав вчасно прийнятий обласний і міський бюджет, сформовану команду заступників голів РДА та перехід на електронний облік деревини.

«Лісову галузь вдалось перевести на електронний облік деревини та перейти на електронні аукціони. Зараз правоохоронні органи проводять постійний моніторинг її роботи. Якщо після 1 листопада зі 165 зупинених та обслідуваних автомобілів-лісовозів 78 були без документів та чіпів, то сьогодні в тиждень з двох сотень зупинених машин фактично жодної незаконної не попадає.

Також дуже важливий показник є те, що ми майже по всіх коштах, які були надані області отримали 100% правильне інвестування», - зазначив керівник ОДА.

Окрім того, за словами Шмигаля, у досягненнях можна відокремити ще три нематеріальні здобутки -  отримання франківським театром статусу «національного», а косівською керамікою - статусу міжнародної спадщини ЮНЕСКО.

"Це величезне досягнення не тільки для області, а й України. Також підписаний меморандум з Донецькою областю про співпрацю. Слідом було підписано ще чотири документи, що дають нам змогу окрім того, що ми будемо зшивати Україну, брати участь у різноманітних проектах секторальної підтримки на державному рівні, міжнародні проекти. Ми там почали працювати, це теж хороша перспектива для області, щоб залучити міжнародні інвестиції», - додає Шмигаль.

Серед невдач голова ОДА називає шість пунктів. Зокрема, каже, що не вдалось залучити інвесторів до Івано-Франківщини. 

" У нас протягом останніх трьох років приріст іноземних інвестицій складає 0%. Це погано. Сьогодні в Україні є скорочення промислового виробництва на 7,7%, а в Івано-Франківській області – аж на 9%. Тому робота над створенням доброго бізнес-клімату - це один з важливих пріоритетів. На жаль, це не виходить зробити за тиждень чи місяць, бо це клопітка довготривала справа. Ми працюємо у цьому напрямку.

Також не вдалось отримати фінансування на соціально-економічний розвиток за 500 постановою. Каже, 163 мільйони гривень в область "зайшли", але відбувся перерозподіл об’єктів.

"Субвенції на соціально-економічний розвиток, на мою думку і думку багатьох, є ручним інструментом, від якого треба позбавлятись. Обіцяно, що в наступному році цей інструмент буде використано востаннє. Протягом першого кварталу нам обіцяють повернути ті кошти, де розпочато роботи і є борги перед підрядниками. Для мене це ТОП-провал, адже очікував, що на важливих об’єктах, де ми відпрацювали всі разом з депутатським корпусом, кошти будуть вчасно», - каже Шмигаль.

Голова ОДА зазначає, що багато зусиль було прикладено до відновлення напрацьованих матеріалів за 15 років щодо Домбровського кар’єру. Було залучено науковців та іноземців. Відтак, потрібно вирішувати, що робити з цим екологічно проблемним об’єктом №1 в області. Окрім того, очільник облдержадміністрації каже, що не встигли у цьому році розробити концепцію розміщення полігонів твердих побутових відходів і поводження з твердими побутовими відходами. Її планують завершити у першому кварталі наступного року.

«Також не вдалось домовитись і продовжити будівництво мосту в Івано-Франківську. Ми з мером вже його досліджували, були там і спільно з міністром. Дійшли згоди, що експерти мають дати висновок про технологію цього мосту. Сумніву в тому, що він потрібен немає ні в кого. Але є питання до вартості цього мосту та залучення коштів. А саме, з яких джерел їх брати.  Міністр запропонував і дав повну підтримку на залучення коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР)», - додає Шмигаль.

Остання ТОП-невдача, яку назвав Денис Шмигаль -  це облаштування теплих туалетів у сільських школах, особливо у гірських. 

«Це сором, коли ми десять років не можемо забезпечити санітарно-побутові умови для наших дітей. Франківщина підійшла дуже близько до завершення, але у нас залишилось близько 70 навчальних закладів, де треба просто дотиснути. Ми це зробимо наступного року», - підсумував голова.

Читайте нас у FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!