Голова ОДА розповів, чому на Прикарпатті бракувало грошей на зарплати бюджетникам


Денис Шмигаль вважає своїм важливим досягненням за час перебування на посаді голови ОДА виплату зарплати прикарпатським бюджетникам. Втім, досі боргують податки із зарплат.

Також наразі не виплатили зарплату за грудень техперсоналу та вихователям дитсадків. Про це голова Івано-Франківської облдержадміністрації Денис Шмигаль розповів у етері ОТБ Галичина.

"Івано-Франківщина "лідирує" серед всіх областей України за браком коштів на зарплати бюджетникам. До прикладу, навіть з оцих 46 мільйонів, які виділив цього тижня Кабмін на погашення заборгованості - 30 було для Прикарпаття. А 16 мільйонів пішли для семи областей. Тобто, в інших областях теж бракувало грошей, але не стільки як Прикарпаття. Плюс, ще ми шукали гроші у місцевих бюджетах. Загалом, в області на зарплати в останні місяці року бракувало майже пів мільярда гривень. Чому? Бо місцеві бюджети взагалі не передбачили виплати на два останні місяці. Тобто, звідкись ці гроші мали взяти. А також у формулу розрахунку не врахували створення інклюзивних класів та індивідуального навчання. Але за це держава нам додала 140 мільйонів гривень, якими ми якраз і закрили борги. Але місцеві бюджети не виконали своїх зобов'язань, на що й пішла велика сума субвенції, розрахованою за формулою. До прикладу, не оптимізували мережу закладів, але при тому виплачували премії у максимально дозволеному розмірі. Ну як керівник органу місцевого самоврядування може виплачувати собі премії у 100 чи 200 чи 700% премії, коли він знає, що в нього на три останні місяці немає грошей на зарплати бюджетникам? Це пряме порушення бюджетного законодавства. Такими випадками вже займається Держаудитслужба. А прокуратура буде супроводжувати. Важливо, не знайти крайніх, а не пропуститися такої ж помилками наступного року", - підкреслює голова ОДА.

За словами Дениса Шмигаля, понад 400 органів місцевого самоврядування вже затвердили бюджети на 2020 рік. І частина з них передбачила гроші на заплати вчителів та лікарів лише частково - на 6, 8 чи 10 місяців.

"А де взяти гроші на решту місяців - представники органів місцевого самоврядування не знають. Але знову ж таки, вони заклали кошти на капітальні видатки та на "посилений" фонд оплати праці собі та заступникам. Такі випадки за допомогою Держаудитслужби ми хочемо припинити. Треба бути відповідальним перед своїми колективами, перед вчителями та лікарями, а не надіятися, що гроші десь потім візьмуться", - каже голова ОДА.

Нагадаємо, Дениса Шмигаля призначили на посаду у липні.