Прикарпатські депутати не дійшли згоди у зверненні про продаж землі


20 вересня в Івано-Франківську розпочалася чергова сесія обласної ради. На порядку денному понад 90 питань.

Серед іншого, депутатський корпус розглянув звернення до президента України та Верховної ради щодо передчасного відкриття ринку земель та заборони іноземним фізичним та юридичним особам набувати у власність землі чи інші державні стратегічні ресурси України, інформує Бліц-Інфо.

Як зауважив доповідач, голова комісії з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак,  до 1 жовтня уряд України має внести законопроєкт про продаж земель сільськогосподарського призначення.

Відтак, на думку прикарпатських аграріїв, скасування мораторію та запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення є "одним з кроків, які виходять далеко за рамки сьогодення та визначають подальшу долю не тільки аграрного сектору, а й всієї України на десятиріччя вперед".

Як підкреслив Приймак, продаж стратегічних ресурсів, одним з яких є земля, потребує напрацювання дієвої системи противаг та запобіжників, які унеможливлять скуповування українських багатств російським чи іншими капіталом тіньового походження.

"Тож представників місцевого самоврядування та аграріїв хвилює питання, чи не стануть українці наймитами на власній землі.Там, де землю обробляють фермери, малі та середні аграрні товаровиробники – село продовжує жити, люди мають роботу, а місцеві бюджети отримують податкові надходження. Водночас там, де землю забрали великі агрохолдинги з капіталом іноземного походження спостерігається інша картина – задіяні люди, які працюють вахтовим методом, а праця мешканців навколишніх сил не затребувана.

Можливість придбання українських земель іноземним капіталом є реальною загрозою економічній та продовольчій безпеці держави, а також призведе до зростання соціального напруження та пришвидшеної деградації українського села», - зачитав звернення депутат.

Відтак, пропозиція президента України Володимира Зеленського та парламенту продавати землі викликала обурення у депутатів. Тож у зверненні пропонують розпочати широке, публічне, суспільне обговорення покрокового запровадження прозоро і цивілізованого обігу земель в інтересах сьогоднішнього і майбутнього покоління земель. А також ініціювати прийняття законодавчих актів щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам набувати у власність будь-які українські землі.

Підтримав цю пропозицію заступник голови комісії Богдан Тимофійчук, зазначивши, що насправді землею вже торгують давно, але приховано. Мовляв, знає це як керівник агрофірми.

"Тож час зняття мораторію таки настав. Адже зараз підписують договір оренди на 49 років. І ніхто не знає. що буде через півстоліття. При тому, не сплачуються податки як при продажі будинку та землі. Від цього страждають і селяни, і бюджети. Відтак, скоро виставити на ринок вже не буде що. Тож впорядкувати ринок потрібно, але не так, аби українці позбулися своєї землі", - зауважив Тимофійчук.

Натомість депутатка від "Волі" Ольга Галабала запропонувала відправити питання на доопрацювання, аргументувавши це тим, що Уряд лише готує цей законопроект.

А депутат облради, свободівець Василь Попович зауважив, що провідні держави світу намагаються максимальну площу земель залишити у підпорядкуванні держави.

«Свобода категорично виступає проти продажу земель сільськогосподарських призначень. Чому? Бо бачимо приклади інших країн - Ізраїль, Канада. Великобританія, США, - всі намагаються затримати землю у державному користуванні. А ми збираємося її продати. Ми вже продали заводи та фабрики. Багато заробили? Окрім того, варто думати й про наступні покоління українців.  Населення планети зростає і вже зовсім незабаром світ чекає продовольча криза. То для чого продавати землю? Давайте думати про наступні поколінння українців, про своїх дітей та внуків", - звернувся Попович.

Його підтримав і голова фракції Михайло Королик, запропонувавши допрацювати звернення під час обідньої перерви, бо в такому вигляді його проголосувати не можна. 

"Так, потрібно впорядкувати ринок оренди землі, але ми категорично проти продажу землі загалом. Наразі невідомо, чи Верховна рада взагалі прислухається до цього питання. Та саме зернення написане в такій формі, що ми не можемо за нього проголосувати. Його потрібно конструктивно доопрацювати і тоді проголосувати вже голосувати", - запропонував Королик.

На це Приймак зауважив, що аграрна комісія напрацювали звернення на основі публічних заяв керівників.

"Якщо 1 жовтня законопроєкт подадуть до парламенту, то ми його перечитаємо і напишемо інше звернення. А зараз пропоную внести деякі пропозиції», - запевнив депутат.

Та в підсумку за проєкт звернення проголосували лише 34 депутати, тож рішення неприйнято. Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич закликав комісію доопрацювати текст звернення та винести на розгляд на наступному засіданні.