Справедливість потягне додаткові витрати: У Мінсоцполітики відповіли прикарпатським депутатам


У Міністерстві соціальної політики відповіли на звернення Івано-Фраківської обласної ради щодо несправедливої "зрійняйлівки" в зарплатах.

Як відомо, у червні 2018  облрада звернулась до Уряду щодо забезпечення соціальної справедливості в засадах оплати праці працівників бюджетної сфери.

Як тоді пояснив ініціатор звернення Ігор Дебенко, підняття мінімальної зарплати cтворило соціальну несправедливість. Адже базовою величиною, яка традиційно закладалась в основу формування тарифної системи оплати праці, обгрунтовано була мінімальна заробітна плата, що відповідало світовим зразкам визначення оплати праці бюджетних працівників. Втім, встановивши з 1 січня 2017 року основою побудови тарифної системи оплати праці працівників бюджетної сфери прожитковий мінімум для працездатних осіб замість мінімальної заробітної плати Кабінет Міністрів України привніс до усталених норм і правил оплати праці не лише не властиві їй базові величини, але й перетворив саме “дворазове” збільшення розміру мінімальної заробітної плати радше у популістичне гасло для працівників бюджетної сфери, аніж у економічно обгрунтований, соціально справедливий показник.

Голови комісії обласної ради з питань охорони здоров'я Манолія Піцуряка пояснив на прикладі, що якби перший тарифний розряд підняти до мінімальної зарплати, а не прожиткового мінімуму, то це було б правильно.

«В мене, як головного лікаря, в колективі 360 чоловік. Тарифна ставка лікаря-хірурга вищої категорії  - 4264 гривн. Працівник першого розряду має тарифну ставку 1921 гривень, а з доплатою він буде мати мінімальні 3735 гривень. Тобто лікар, який стоїть в операційній по кілька годин рятуючи життя і технічний працівник прирівняні. Це несправедливо», - сказав Піцуряк.

Сьогодні під час сесії обласної ради Ігор Дебенко зачитав відповідь Міністерства соціальної політики на звернення обласної ради.

"Встановлення роміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати у розмірі 3723 потребуватиме збільшення видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери, джерела покриття яких відсутні", - йдеться у відповіді.

"Це досягнення уряду Гройсмана, покращення життя простих українців вже сьогодні, але на жаль не в Україні. Таким чином забезпечується справедливість в оплаті праці на прикладі зарплати приїжджих міністрів, керівництва Укрзалізниці. Коли одні чиновники отримують багатомільйонні премії за псевдоекономію, а іншим сьогодні нема з чого зарплату виплачувати. В мене складається враження що чиновники з Кабміну живуть в якомусь паралельному світі", - прокоментував  відповідь міністерства Дебенко