Помер видатний український вчений з Рогатина Любомир Пиріг


19 жовтня перестало битись серце прикарпатця, академіка Любомира Пирога.

Про це повідомили на сторінці Рогатинської міської ради, пише Бліц-Інфо.

Любомир Антонович був знаною і шанованою людиною на теренах краю – почесним громадянином міста Рогатина, який чимало зробив для своєї малої батьківщини. Завдяки доктору медичних наук, члену-кореспонденту НАН України, академіку АМНУ

Любомиру Антоновичу про цей мальовничий куточок Прикарпаття не раз велася мова у високих кабінетах. З його ініціативи реалізовано багато добрих справ для розвитку рідної Рогатинщини. Любомир Пиріг був почесним президентом Світової Федерації Українських лікарських товариств, почесним президентом ВУЛТ, почесним членом УЛТ у Львові. А водночас - великою Людиною, чудовим лікарем, активним громадським діячем та справжнім патріотом України.

"Рогатинська міська рада висловлює найщиріші слова співчуття з приводу смерті Любомира Пирога. Нехай добрий, світлий спомин про Любомира Антоновича назавжди залишиться у серцях рідних, колег, односельчан, усіх, хто його знав, любив та шанував. Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким покійного. Вічна йому пам'ять!", - йдеться у дописі.

Довідка. Любомир Пиріг народився 1 березня 1931 року, в Рогатині на Івано-Франківщині, в сім'ї селян. Навчався у Львівському медичному інституті, який закінчив із відзнакою у 1945 р. У 1948 — аспірант Львівського медичного інституту. З 1954 по 1958 — лікар-ординатор, заступник головного лікаря, санаторій "Мармуровий палац" курорту Моршин.

Член Народного Руху України, член Ради колегій; член Великої Ради Товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка; почесний член Українського лікарського товариства Північної Америки; Голова підкомісії з питань збереження генофонду нації, Комісії ВР України з питань здоров'я людини.

У науковому доробку вченого понад 600 праць, співавторство та редагування близько 30 монографій, підручників із низки питань різних галузей медицини, зокрема, нефрології, гастроентерології, курортології, історії медицини. Вийшли вже три видання "Біобібліографією" праць вченого.

Також він відзначений багатьма нагородами: орденами "Знак Пошани", "Ярослава Мудрого V ступеня", "Святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня", медаллю УПЦ Київського патріархату, почесними грамотами Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, президії НАН України, СФУЛТ, УЛТ Північної Америки. В 1998 році він удостоєний звання Почесного члена УЛТ у Львові.

Видатний український вчений і громадський діяч, почесний президент Світової федерації українських лікарських товариств відійшов у Вічність на 90-му році життя.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!