Російські агенти у польській католицькій церкві знову взялися за дискримінацію митрополита УГКЦ Андрея Шептицького


Польська католицька церква і надалі залишається середовищем, у якому генеруються, реалізуються і благословляються більшість антиукраїнських ідей. І це не дивно. Адже люстрація не зачепила духівників цієї країни. Відтак вони, зробивши кар'єру ще за часів комуністичної влади, продовжують працювати в інтересах своїх господарів із Кремля.

Черговий доказ цього - книга, видана у Люблінському католицькому університеті, спрямована проти митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. У польському місті Люблін цього року українською мовою вийшла книжка «Два царства», в якій опубліковані листи, за твердженням упорядників, написані блаженним, єпископом Української греко-католицької церкви Григорієм Хомишиним. У книжці опубліковані три вступні слова – римо-католицького єпископа-емерита Мар’яна Бучека, науковця Люблінського католицького університету Володимира Осадчого та івано-франківського отця-видавця УГКЦ Ігоря Пелехатого (щодо нього зараз триває церковний трибунал). Усі три передмови є маніпуляцією довкола імені митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, наголосив Радіо Свобода проректор Українського католицького університету (УКУ), професор історії Ігор Скочиляс. Учена рада УКУ теж має сумніви щодо автентичності листів Хомишина, якщо вони автентичні, чи втручались упорядники книжки у зміст оригіналу. Зараз УГКЦ проводить розслідування цієї ситуації, адже архів владики Хомишина є власністю Івано-Франківської архієпархії.

Ігор Скочиляс переконаний, що у Польщі певне середовище зацікавлене у дискримінації імені митрополита Андрея Шептицького, процес беатифікації якого перебуває на стадії завершення.

Видання книжки, на думку І.Скочиляса, є лише початком сценарію щодо маніпуляції довкола імені митрополита, в якій зацікавлені проросійські функціонери польської сторони. І саме польська сторона за свої гроші видала книжку, а у Львові на початку вересня під патронатом архієпископа Римо-католицької церкви в Україні Мечислава Мокшицького відбулась її презентація. Власне, митрополит Мечислав Мокшицький кілька років тому домігся призупинення процесу беатифікації Шептицького, але справу знову невдовзі було поновлено. Цю книжку з Польщі привезли в книгарні України для продажу, бо розрахована вона передусім на українського читача. У ній упорядники намагаються протиставити двох греко-католицьких духовних осіб – Андрея Шептицького і Григорія Хомишина, маніпулюючи довкола постаті Андрея Шептицького, нехтуючи аналізом тогочасних історичних подій.

Поява книжки «Два царства» певною мірою для більшості мешканців виявилась несподіванкою, святу постать блаженного новомученика української землі, владики Григорія Хомишина намагаються у брутальний спосіб інструменталізувати і використати його образ у сучасних «дискусіях», пов’язаних із українсько-польськими стосунками, з позиціонуванням місця і ролі УГКЦ в історії України, загалом Центрально-Східної Європи ХХ століття. Передмова римо-католицького єпископа-емерита Мар’яна Бучека зводиться до того, що митрополит Андрей Шептицький навіть винен у Волинській трагедії. Хоча відомо, що у цей період УГКЦ на Волині не було, що задовго до цієї трагедії митрополит попереджав польське духовенство про небезпеку і просив своїх вірних із гідністю ставитись до всіх людей.

Враховуючи, що справа беатифікації митрополита Шептицького на стадії завершення спостерігаємо чимало супротивників цього процесу. У Польщі проглядається штучне підживлення польсько-українського конфлікту, робляться відверті кроки з боку окремих польських антиукраїнських структур, які настановлені на загострення ситуації і на інструменталізацію використання історичної пам’яті про минуле для маніпулювання сучасної ситуації. Очевидно, що ця книжка є лише першим пробним каменем, що за цим стоїть, очевидно, ціла система заходів, спрямованих і на дискримінацію постаті Андрея Шептицького, і на торпедування того доброго і позитивного образу України і українців, зокрема, УГКЦ, який створився після Революції гідності, після Євромайдану.

Джерело: pomichnyk.net