Штраф понад 3 тисячі гривень: прикарпатцям нагадують про штрафи за зірвані першоцвіти


Мешканців Прикарпаття попередили про штрафи за незаконний збір та продаж першоцвітів.

Про це повідомили у Держекоінспекції Карпатського округу.

"Інспекцією розпочато щорічну природоохоронну операцію «Первоцвіт». Щорічно в Україні протягом лютого-травня з метою припинення незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин проводиться природоохоронна операція «Первоцвіт».  На виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 173 від 08.02.2024 року Інспекцією розроблено та затверджено план заходів, створено робочі групи та посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об’єктів рослинного світу", - зазначають в інспекції.

Там також попереджають, за зірвані рослини, які занесені до Червоної книги України, доведеться заплати штраф у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією рослин.

Крім того, за один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!