В Івано-Франківську відкрили громадську сортувальну станцію «RE:space»


В Івано-Франківську, на території інноваційного центру «Промприлад. Реновація» відкрили громадську сортувальну станцію «RE:space».

Сюди можна принести відходи, вже розсортовані вдома, або ж розсортувати їх на місці за допомогою екоактивістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі ми приймаємо основні фракції, а їх є 15. Основні - пет-пляшка, плівка, яка тягнеться, контейнери від миючих засобів, папір трьох видів, скло двох кольорів, тетра-пак, паперові стаканчики. Ми плануємо поступово збільшувати перелік сировини. Поки не працюємо з небезпечними відходами і, на жаль, не приймаємо деякі види пластику», - розповідає голова громадської організації «Відходи Івано-Франківська», ініціатор і співзасновник проєкту «RE:space» Михайло Веклин.

За його словами, сортувальна станція поки працюватиме щосуботи з 11 до 17 години. Втім, кількість робочих днів тут планують збільшити, адже нині громадську сортувальну станцію «RE:space» називають ще й освітнім простором для екоактивістів. Відтак, площу станції теж планують поступово збільшити зі 120 до 300 кв м.

«Це буде простір не лише громадської сортувальної станції. На цій території відбуватимуться різноманітні екоподії, безкоштовні для відвідувачів, лабораторія ресайклінгу, в якій ми перероблятимемо вторинну сировину на творчі вироби. Ще хочемо зробити коворкінг для громадських організацій, які зможуть тут працювати і вирішувати проблеми, пов’язані з екологією», - зазначив Веклин.

Він зауважив, що сортувальна станція також планує збільшити кількість своїх партнерів, які приймають вторинну сировину. У планах - збирати залишки з кавоварок, з яких виготовлятимуть палети для обігріву приміщення.

Від юридичних осіб сортувальна станція «RE:space» вже збирає до 700 кг відходів щомісяця. Від фізичних осіб за дві тестові суботи отримали біля 2 куб м вторинної сировини. Очікують, що ця кількість буде ще більшою.

В Івано-Франківську це вже друга сортувальна станція. Досі люди могли принести відходи для сортування на станцію, яка працює лише у будні дні.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!