За рік 11 прикарпатців отримали нові органи


На Прикарпатті є перші успішні приклади проведення трансплантації органів від нерідних донорів.

Про це йшлося під час виїзного засідання підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, інформує Бліц-Інфо з посиланням на ОДА.

На сьогодні чітко прописані порядок до проведення трансплантацій та умови відповідальності. 

«Незважаючи на пандемію коронавірусу, лікарі продовжують здійснювати пересадку органів, тим самим рятуючи людське життя, – розповіла голова підкомітету Оксана Дмирієва. – Сьогодні в медичних закладах, які мають відповідні ліцензії та необхідне обладнання, здійснюються всі види трансплантацій».

Очільниця підкомітету також повідомила, що для прозорості проведення трансплантацій в Україні створена та функціонує Єдина державна інформаційна система, яка репрезентує весь процес проходження людських органів від донора до пацієнта. Також йшлося про основні кроки на шляху до донорського етапу, зокрема: діагностику клінічної смерті мозку, отримання згоди представників донора, ефективне кондиціонування і оперативне втручання.

Серед проблем, пов’язаних із трансплантацією, виокремлювали: несвоєчасний початок процедури діагностики смерті мозку, передчасний початок процедури діагностики смерті мозку, недостатнє оснащення лікарень і відносно невеликий відсоток лікарів, котрі вірять у «діагноз смерті мозку». Зазначалося, що за попередній рік витрачено понад один мільярд гривень на трансплантацію органів, які відбувалися в інших країнах.

До слова, станом на 25 жовтня в області на обліку перебуває 81 пацієнт з пересадженими органами. Щорічно ця кількість збільшується. За останній рік маємо приріст 11 осіб.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!