Бюджетно і модно: секонд-хенди, стоки і культові місця з європейським одягом у Франківську


UFRA дізналася, де якісно, дешево й оригінально вдягнутися у Франківську, що купують на секонд-хендах, як йдуть торги на п’яному базарі та чи є альтернатива фірмовим магазинам і секонд-хендам.

 Дешево і сердито

«Планета секонд-хенду» – весільна сукня, торшер і вінілові платівки

Планета секонд-хенду – мережа магазинів уживаного одягу. Розкидані вони по цілому місті, але найпопулярнішими є магазини на вулицях Галицькій та Мазепи. Вивіска обіцяє якісний одяг з Європи економ класу. Тут – одежина та взуття як на вагу, так і з цінниками.

Ціни: в день оновлення товару 195 грн./кг, в останній день 15 грн./кг.

Приміщення: час від часу провітрюють, але від запаху дезінфекційних засобів не втечеш; щоб приміряти одяг доведеться постояти в черзі – на весь магазин дві примірочні.

Персонал: на пораду чи консультацію не чекайте, продавці пильнують, щоб з магазину нічого не поцупили.

Музика: Наталя Могилевська «Відірватись від землі», Мандри «Не спи моя рідна земля», Моторрола «Восьмий колір».

Олена Олександрівна, 56 років кравчиня

Я веду курси крою і шиття, тому на секонд-хендах цікавить тканина. Сьогодні такий час, що ціни на тканину просто захмарні, а тут можна щось якісне підшукати. Ми з дівчатами з моїми з курсів часто практикуємо такі походи. Взагалі секонд-хенди – то дуже добре, бо людям з малим достатком є, де купити собі одяг.

При виборі речей на секонд-хенді для мене важливо, з якої тканини річ. Це основне. Ніколи не куплю, зрозуміло, білизну і взуття, бо взуття – це дуже індивідуально.

Пані Віра, 63 роки пенсіонерка

Секон-хенд – то, звичайно, антисанітарія, але що робити. Мені з моє пенсією лише сюди. Головне добре випрати куплені речі. Секонд-хенд – то добре, бо з теперішніми цінами в магазинах нічого не купиш.

Саша, 23 роки філологиня

Люблю унікальний одяг і експериментувати, тому секонд-хенди для мене – як малобюджетний рай. В магазинах, а тим паче на ринку тяжко знайти цікаві речі. Секон-хенд дає можливість міксувати стилі, кожного дня виглядати інакше. Колись в мене була навіть якась залежність від секондів (сміється). Коли тільки почали у нас торгувати на вагу, то носила додому цілі клунки. Зараз вже то переросла, та й ціни вже не ті. Переважно купую речі на стоках або інтернет-магазинах, а на секонд-хенд заходжу за аксесуарами і «полюю» на футболки з цікавими принтами.

«База секонд-хенд» – ролики, ковзани і оксфордські підручники по 20 гривень

«База» на вулиці Дністровській пропонує вживаний та новий одяг. Ваг тут не шукайте – все з цінниками. В магазині один з найбільших асортиментів взуття в місті. Окрім того, прихильники спорту точно оцінять стелажі з роликами, ковзанами і лижним взуттям.

Окремої уваги заслуговують книжкові полиці. Такої кількості літератури іноземними мовами за доступними цінами у Франківську не знайти. Тут і світові бестселери, і підручники з Оксфорда.

Ціни: взуття – від 90 грн., футболки, сорочки – від 30 грн., штани, джинси – від 100 грн.

Приміщення: просторе і чисте, багато світла, товар акуратно розкладений і розвішений.

Персонал: продавці привітні.

Музика: Радіо 24.

Зоряна і Катя, 18 і 19 років, студентки

Ми вдягаємося зазвичай в магазинах, а на секонд-хендах шукаємо взуття або щось оригінальне. От якраз прийшли подивитись на балетки, але їх ще немає в продажі. Взагалі, якщо купувати речі на ринку, як робить більшість молоді, то можна виглядати так, ніби в інкубаторі всіх одягнули. А на секонді серед оцінених речей можна знайти цікавий одяг за помірну ціну.

Секонд-хенди-сусіди  на Станіславській – колекція ляльок

В самому серці Івано-Франківська, на вулиці Станіславській, – одразу два магазини. Відстань між ними – декілька метрів, тому, виходячи з одного, покупці не оминають сусіда.

Ціни: одяг продають на вагу.

Приміщення: перший поверх офісного центру і підвальне приміщення, в обох магазинах мало світла, не дуже чисто і відчутний запах дезінфекційних засобів.

Персонал: продавчині лише на касі.

Музика: Радіо 24 та Ретро FM.

Тарас і Дмитро, 18 років студенти-спортсмени

На секонд-хенді головне натрапити на дуже «сильні» речі. Щоб нормальні за якістю і станом були. Переважно купую футболки і поло. Ніколи не куплю на секон-хенді нижню білизну і взуття. Ходжу десь разів два в місяць і витрачаю до 100 гривень.

Віра, 25 років мерчендайзер

Ходимо по секонд-хендах переважно в центрі міста. Купуємо зазвичай верхній одяг, футболки, взуття. Особливо взуття, бо з теперішніми цінами на ринку трошки дорогувато. Головне, щоб річ була якісною, тоді не шкода заплатити і декілька сотень.

Хочеш нових і якісних речей – іди на сток

Сток – магазин, у якому основний асортимент товару складають речі з попередніх колекцій відомих європейських брендів. Все, що не продалось в європейських магазинах, везуть до нас і продають за зниженими цінами. Це золота середина між секонд-хендом і брендовими магазинами.

«Скриня»

Один із перших магазинів-стоків в Івано-Франківську, розташований на перехресті вулиць Січових Стрільців та Мельника. Вже декілька років «Скриня» залишається популярним місцем для шопінгу у франківців.

Ціни: взуття – від 200 грн., футболки, сорочки, кофтинки – від 100 грн., штани – від 350 грн.

Приміщення: підвальне, але світлий інтер’єр і лампи компенсують відсутність денного світла; в залі чисто, товар охайно розкладений і розвішений.

Персонал: переважно працівники – молодь, одразу ж візьмуться допомагати, проконсультують, проведуть до примірочних.

Музика: Радіо 24.

Галина, 37 років підприємець

В нас в місті є проблема – дуже мало магазинів, в яких можна купити якісні речі. Про брендовість взагалі мовчу. Є пару магазинів, але з ростом курсу валюти можу дозволити собі хіба що на розпродажі піти. А як хочеш щось доброї якості – йди на сток. То не секонд-хенд, що плюс, ціни прийнятні і фірми європейські.

«Єврошоп»

«Єврошоп» – найбільша мережа магазинів стокового одягу в Івано-Франківську. Зазвичай тут два відділи – секонд-хенд і сток. За популярністю не поступається «Скрині».

Ціни: взуття – від 270 грн., футболки, сорочки – від 130 грн., штани – від 300 грн.

Приміщення: підвальне, але світле завдяки інтер’єру та лампам денного світла; в залі чисто, товар охайно розкладений і розвішений.

Персонал:  підхід до роботи з клієнтами подібний до «Скрині», більшість працівників – молоді люди, які з посмішкою консультують і допомагають.

Музика: Радіо 24.

Леся, 43 роки

Маю двох дітей-підлітків, і такі магазини мені дуже підходять. Ціни на базарі просто страшні, а одяг після першого прання можна викидати. Тут ціни теж починають рости, але все одно ще можна щось купити. Особливо взуття і верхній одяг.

Культові місця

П’яний базар або «Гума»

Ще задовго до появи в Франківську магазинів секонд-хенду і торгівлі одягом на вагу справжньою Меккою для прихильників європейського одягу став ринок уживаних речей П’яний базар або «Гума» (від «гуманітарка» – гуманітарна допомога) по вулиці Тичини. Торгівля тут триває й досі. Незмінним залишається і основна особливість – ціна залежить від вміння торгуватися.

Христина, 20 років львівська гостя

Я зі Львова, а в Івано-Франківську зараз мешкає моя сестра. Власне, це вона мені порекомендувала сюди зайти. Тут є відносно дешеві і унікальні речі. Ще нічого не купувала, але бачу, що більш-менш можна щось знайти до мого стилю в одязі. Не дуже часто ходжу на секон-хенди, але можу сказати, що більшість речей в гардеробі саме звідти. Коли одягаюсь в «класику» то з секонд-хенду нічого не одягну. Ніколи не купую сукні і білизну.

Назар, 19 років велосипедист

Я зайшов сюди за якимись девайсами до ровера і вже вирішив піти подивитися на кеди, бо мої вже зносилися і треба нові купити. А кеди в Франківську лише на «гумі» і купують (Сміється).

Степан, 35 років продавець

Де в Франківську дешево одягнутися? Я навіть і не знаю… В нас все дуже дорого. Навіть в мене дуже дорого (Сміється). Я тут місяць торгую, підміняю бабцю жінки. А вона тут років 20 працює. Сумно зараз. Нема торгів. Люди в нас не мають грошей. Але якось буде. Ще не таке переживали.

Василь, продавець-пенсіонер

Я вже тут багато років торгую. Десь років 15. Зараз – спортивним одягом, але торгував різним товаром. Як приходилося. Всяке було. Торгувати – то робота не дуже складна, є люди, що працюють тяжче. Заробіток? Та таке… На хліб, за хату заплатити вистачає.

Магазин «Юність»

Ще одним культовим місцем, що продовжує працювати й сьогодні залишається магазин «Юність» на вулиці Пулюя. Це один з найстарших магазинів по типу стоку в Івано-Франківську.

Ціни: взуття – від 100 грн., футболки, сорочки – від 30 грн., штани – від 100 грн.

Персонал:  працюють жінки середнього віку, за потреби допоможуть і проконсультують.

Музика: Bonnie Tyler «If You Were A Woman», Bosson «You Opened My Eyes», Bon Jovi «It's my Life»

Знижки: студентам і пенсіонерам в «Юності» 10% знижки.

Валентина Олександрівна, пенсіонерка

Я живу тут недалеко, в сусідньому дворі. А магазин цей мені подобається. І внук сюди ходить, і дочка з зятем. Гарний магазин, і речі гарні, і ціни гарні. Дівчата веселі працюють. 

 UFRA