Генштаб збільшує термін базової військової підготовки до півтора місяця


У Генеральному штабі Збройних сил України анонсували зміни в організації підготовки і якості навчання військовослужбовців у навчальних центрах. Так, Генштаб затвердив програму базової загальновійськової підготовки (БЗВП) з терміном навчання півтора місяця, замість нинішніх 30 днів.

Про це на брифінгу розповіли представники профільного управління Генштабу, передає hromadske. 

За їхніми словами, півторамісячне навчання у рамках пілотного проєкту вже триває на базі чотирьох навчальних центрів. І з нового року (за рішенням головнокомандувача ЗСУ) може розповсюдитись на інші — їх нині понад 25. 

Аби посилити та покращити якість навчання новобранців, окрім збільшення самого терміну навчання, у Генштабі пропонують:

- трансформувати систему підготовки інструкторів;

- замістити офіцерські посади викладачів сержантськими посадами;

- провести адаптаційний курс у військових частинах.

«Буде оновлена сама програма базової загальновійськової підготовки. Передбачено, зокрема, вивчення основ застосування БпЛА, використання засобів РЕБ, підвищення тактико-вогневої підготовки, розвідувально-диверсійної діяльності та навичок виживання. Розглядається запровадження заохочувальних заходів для кращих курсантів — наприклад, обирати собі місце служби», — каже заступник начальника Головного управління доктрин і підготовки Генштабу ЗСУ полковник Євген Межевікін. 

Окрім того, в Генштабі хочуть виключити «рудиментальні» предмети навчання (або ті, що дублюють зміст БЗВП); запровадити Школу підготовки інструкторів, збільшити кількість інструкторів із бойовим досвідом, залучати ветеранів. У межах останнього плануються також ротації інструкторського складу між військовими частинами та навчальними центрами.

Начальник відділу підготовки в навчальних центрах Генштабу ЗСУ Василь Румак каже, що деякий інструкторський склад не має «свіжого» бойового досвіду за 2022-2024 роки, але має досвід бойових дій у 2014-2016 роках. Також є ті, в кого взагалі немає досвіду — «мають педагогічний хист, але не були ніде на війні».

«Тому ми організовуємо ротацію: тобто інструктори, які не мають бойового досвіду, відряджаються до бойової військової частини, там набувають цього бойового досвіду і повертаються в навчальний центр», — розповів він.

Також, за словами Румака, навчання одного новобранця обходиться державі у приблизно 100 тисяч гривень. У цю суму входить зарплата, речове та медичне забезпечення, плата за комунальні послуги, паливо та боєприпаси.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!