"Івано-Франківськтеплокомуненерго" - найбільший боржник НАК "Нафтогаз"


ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" - один із найбільших боржників НАК "Нафтогаз України". Зараз тепловики боргують 273 мільйони гривень. Ще понад 40 мільйонів – податкова заборгованість підприємства.

Також його працівникам затримують заробітну плату. За словами директора "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Євгенія Герасименка, у схожій ситуації перебувають ще 27 таких підприємств по всій Україн, пише Суспільне.

"Ми не можемо застосовувати тариф, який прийнятий ще 17-го лютого цього року. Це пов’язано з тим, що в дію не введено закон про публічні договори. Тому ми застосовуємо тариф ще 2016-го року - у ньому середня ціна газу і відповідна заробітна плата. І ми отримуємо шалені збитки внаслідок цього", - сказав Євген Герасименко.

"Івано-Франківськтеплокомуненерго" - найбільший боржник НАК "Нафтогаз"

25-го жовтня газ знову подорожчав. До цього його вартість складала п'ять тисяч гривень за одну тисячу кубічних метрів, зараз – 7 100 гривень. Євгеній Герасименко каже, що через це у підприємства знову збитки.

Ще 700 тисяч гривень підприємство боргує працівникам за вересень. Загалом, на підприємстві працює 650 людей.

"Так як ми увійшли в опалювальний сезон – надходження будуть збільшуватися. І ми трохи зможемо покращити ситуацію з виплатою зарплат. Так само багато накопичилося боргів за матеріали, які ми використовували влітку. Я просив підприємців зачекати до початку опалювального сезону. Ми всі розуміємо, що у нас сезонний характер виплат. Дехто розуміє, дехто налаштовувався, що ми не будемо давати матеріали, але якось доходили згоди. Частину виплачували, інших просили, щоб зачекали", - пояснив Герасименко.

Петро Русак працює на підприємстві понад 20 років. Чоловік розповідає, що старається виконувати роботу сумлінно, не зважаючи на недофінансування. Наразі отримує 12 тисяч гривень зарплати.

"Івано-Франківськтеплокомуненерго" - найбільший боржник НАК "Нафтогаз"

"Треба старатися працювати вдома, для своїх, для України. А десь їхати - це не проблема. Ніхто нас ніде не чекає. Ми з насосами працюємо. Нам вчасно привозять запчастини, якщо потрібно. Буває таке, що треба терміново, пів години-годину дають часу і мусимо оперативно зробити. Поки що таких затримок не було. Не було й таких нарікань з котелень районів", - розказав Петро Русак.

Іван Вітер пів року працює на підприємстві токарем. Каже, отримує від восьми до десяти тисяч гривень. Те, що зарплату затримують, не вважає проблемою.

"У мене 40 років стажу. Я обійшов і Рим, і Крим, і мідні труби, як то кажуть. Складної роботи тут немає. Я - пенсіонер, і така робота є доброю, щоб вдома не сидіти. Мене влаштовує ця робота", - зазначив Іван Вітер.

"Івано-Франківськтеплокомуненерго" - найбільший боржник НАК "Нафтогаз"

Заборгованість абонентів "Івано-Франківськтеплокомуненерго" перед підприємством сягає 73 мільйони гривень. За словами Євгена Герасименка, більше п'яти мільйонів - так звані "безнадійні борги".

Франківка Ніна Давидова розповідає, що не може оплачувати місячний платіж. За її словами, кожного місяця мусить платити дві тисячі гривень, а це - майже вся пенсія жінки.

"У мене зараз боргу десь приблизно дві тисячі за тепло. Це один місяць, от взимку нарахують, і знову я влізу в боги. Пенсія також трішки більше двох тисяч. А треба ще щось залишити. Виходить, якщо заплатиш за тепло, то сидиш вже на хлібі і на воді", - розповідає жінка.

Понад 40 мільйонів гривень – податкова заборгованість "Івано-Франківськтеплокомуненерго".

Викладачка економічних наук Університету Короля Данила Марія Томин вважає, що передбачити, чи буде підприємство сплачувати податки до бюджету чи ні, - неможливо.

"Але це загроза видатковій частині. Бо видаткова частина якраз містить такі видатки, як зарплати вчителям, лікарям, зарплати іншим найманим працівникам бюджетних установ. Тоді страждає видаткова частина бюджету", - пояснює Марія Томин.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!