Іванофранківцям радять, як запобігти багатьом захворюванням


Чимало захворювань організму можна виявити тільки за допомогою спеціальної діагностики – функціональної або ультразвукової. І на базі Івано-Франківської Центральної міської клінічної лікарні з 1996 року, відколи у медичних закладах почали з’явитися перші ультразвукові апарати, почало працювати відділення ультразвукової та функціональної діагностики.

Про те, які дослідження можна тут провести і які захворювання виявити, розповіла завідувач відділення Оксана Боднарук.

За її словами, функціональна діагностика – це дослідження функцій організму, найчастіше це добре відома усім електрокардіограма. Проте мало хто знає, що по ЕКГ можна визначити багато захворювань серцево-судинної системи, пише Стик.

Окрім звичних кардіограм, у лікарні проводять спірографію – визначення функцій зовнішнього дихання, що проводиться в пацієнтів з затяжним кашлем, задишкою, порушенням видиху.
Ультразвукова діагностика – це усім відомий метод обстеження. Та за допомогою УЗД проводять не тільки огляд черевної порожнини та огляд серця (ехокардіоскопію). Досить поширеним є дослідження судин – ультразвукова доплерографія, яка визначає порушення кровотоку в судинах (особливо у нижніх кінцівках). Проводять також обстеження судин голови та шиї, що у ряді випадків є життєво необхідним.

Мало кому відомо, що за допомогою ультразвукового обстеження можна досліджувати кістково-суглобову систему. І не лише колінні, ліктьові, плечові суглоби, але навіть дрібні суглоби на пальцях рук чи ніг. Такого дослідження потребують переважно травматологічні або ревматологічні пацієнти. Визначення проблем ультразвуковим методом полегшує роботу як травматологам, так і судинним хірургам.

Також у Центральній міській клінічній лікарні можна проводити огляд очного яблука на наявність патологічних структур, крововиливів, відшарування сітківки, що часто трапляється у пацієнтів. У м’яких тканинах визначають патологічні утворення, в слинних залозах наявність камінця… І все це при тому, що ультразвукове дослідження досить проста процедура, яка не має променевого навантаження і не завдає шкоди організму.

„Якщо говорити про патології, які виявляють у мешканців Івано-Франківська, то у пацієнтів похилого віку найчастіше діагностують перенесені інфаркти, випіт у плевральних порожнинах, так звана „вода у легенях”, захворювання підшлункової залози, нирок.

Натомість у пацієнтів середнього та молодшого віку виявляють вузлові утворення щитовидної залози, жовчнокам’яну хворобу, сечокам’яну хворобу тощо. У молодих жінок поширеними є фіброаденоми та кисти яйників”, – каже Оксана Боднарук.

Лікарі зазначають, що досить поширеними є випадки, коли пацієнт звертається до медичного закладу з певним захворюванням, а при ретельному огляді виявляються супутні хвороби.
Так, після перенесених вірусних захворювань, можна виявити такі ускладнення, як міокардит – запалення серцевого м’язу, перикардит – запалення серцевої сумки і багато іншого. При УЗД-обстеженні можна запідозрити онкопатологію на ранніх стадіях її виникнення.

В основному, люди потрапляють до лікарень з гострими станами, які можна було б попередити, звернувшись за консультацією до дільничного лікаря. І в жодному разі, застерігають медики, не варто займатися самолікуванням, адже препарати, які пацієнти приймають самостійно, можуть дати ускладнення.

Тому хоча б раз на рік потрібно проходити медичний огляд і, за направленням лікаря-терапевта, зробити профілактичне УЗД-обстеження.

„Завдяки злагодженій роботі міського голови Віктора Анушкевичуса, депутатського корпусу та головного лікаря міста Тараса Масляка, у ЦМКЛ уже незабаром планують відкриття нового приймального відділення. На його базі працюватиме цілодобовий ургентний кабінет ультразвукового обстеження. А наше відділення обслуговуватиме пацієнтів стаціонару та поліклініки. Також запланована закупівля найновітнішої апаратури „експерт-класу”, та впровадження новітніх інвазійних діагностичних методик”, – наголошує завідувач відділення ультразвукової та функціональної діагностики.

Метод ультразвукового обстеження є на сьогодні досить поширеним, і саме він може допомогти при виявленні значної кількості захворювань.