Скандал з кисневими генераторами: Посадовці запевняють, що жоден пацієнт не постраждав


В дерпартаменті охорони здоров'я обіцяють, що всі чотири кисневі генератори для прикарпатських лікарень запрацюють вже за тиждень.

Про це під час ток-шоу “Позиція Галичини” сказав заступник директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Володимир Дьомбак, інформує Бліц-Інфо.

За його словами, наразі забезпеченість ковідних ліжок киснем є 98%.

"Стосовно кисневих генераторів, то їх закупили для чотирьох великих лікарень з розрахунком, що вони будуть працювати і після ковіду. Наразі один генератор працює в тестовому режимі. А саме, в Коломийській лікарні. При потужності 700 літрів кисню на добу він забезпечує 42 пацієнтів. Що ж стосується інших генераторів, які наразі не працюють, то обладнання потребувало корекції ПКД і доведення потужності кабелів до даних установок. Роботи вже завершуються і установки будуть запущені. Вони вже знаходяться на території лікарень. Фірма-постачальник зобов'язана провести навчання і всі пусконалагоджувальні моменти. Наразі жоден пацієнт не постраждав через те, що бракує кисню",- пояснив Дзьомбак.

Читайте також: Департамент охорони здоров'я ОДА закупив кисневі станції, в яких бракує деталей і їх не можуть запустити

Своєю чергою перший заступник міського голови Коломийської територіальної громади, медик Олег Токарук зауважив, що насправді часу було достатньо, щоб це обладнання вчасно запустити, втім цього не зробили.

"Коли ми почули, що йде закупівля такого серйозного обладнання, то зрозуміли, що це шанс мати забезпечення киснем не лише на період пандемії, але й зробити лікарню автономною від привізного кисню на майбутнє. Але обладнання везли дуже довго. Наша лікарня одна з перших провела підготовчі роботи: фундамент, ПКД, закупила додаткові потужності. Дійсно, ми запустили генератор у тестовому режимі. Але чому запустили? Бо на вихідні не було кисню. І змушені були увімкнути обладнання, яке насправді недоукомплектоване: немає кондиціонування, пожежної безпеки, на роботу в тестовому режимі. Виходу не було, адже були дні коли на ранок в лікарні було 0,3 тонни кисню (40-50 балонів), а це година-дві роботи. Мені дуже прикро, що це обладнання не працює в інших лікарнях, бо насправді часу було достатньо, щоб його вчасно запустити. Лікарня все вчасно підготувала, але як мені доповіли, обладнання приїхало недоукомплектоване. Тобто, його включити можна, але є нюанси",- зауважив Токарук. 

Водночас гості в студії зауважили, що на початок року ковідний фонд складав понад 80 мільярдів гривень і поцікавились, скільки з цих грошей виділили ДОЗ ОДА для боротьби з ковідом.

"Кошти йдуть безпосередньо в заклади, які контрактуються з НСЗУ. Держава виділила нам додатково 60 млн гривень на закупку кисневого обладнання, щоб ми 100% підключили ліжка до кисню.  Були проведені закупівлі. Але оскільки обладнання вчасно не поставлялося департамент подав матеріали в правоохоронні органи і це прискорило доставку. Так, кисневі генератори недоукомплектовані цими трьома речами, але фірма-постачальник привезла станції і зобов'язалася протягом тижня їх доукомплектувати і запустити",- сказав Дзьомбак.

Варто зауважити, що згідно з даними системи «Прозорро» Департамент охорони здоров'я ОДА підписав договір на закупівлю цих станцій з ТОВ «Глобалмедгруп» про закупівлю систем генерації кисню ще 26 травня. Вартість закупівлі 30,30 млн грн. Йдеться про одну систему генерації кисню GZ81.14 для Обласної клінічної лікарні Івано-Франківської облради за 9,60 млн грн. та три системи генерації кисню GZ81.12 для Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківської міськради і Надвірнянської та Коломийської центральних районних лікарень по 6,90 млн грн.

Договір передбачає повну передоплату. Строк постачання згідно з тендером до 30 червня 2021. Втім, вже 1 липня до договору внесли зміни згідно з якими, станції мали доставити в лікарні до 25  серпня.

За даними Наші Гроші засновницею столичної «Глобалмедгруп» є Мая Мозер, а директоркою є її рідна сестра – Емма Гук. Остання є дружиною службовця СБУ Андрія Гука. Саме на неї раніше була оформлене ТОВ «Виробнича компанія Діспомед» Германа Фісталя, яка нині є одним з великих імпортерів медичної техніки, у тому числі апаратів штучної вентиляції легень.

Герман Фісталь значиться засновником ТОВ «Український центр медичних технологій» (у стані припинення) разом з Олександром Цвєтковим та Олександром Добровським. Останнього джерела видання «Mind» назвали двоюрідним братом Михайла Радуцького – нардепа від «Слуги народу» і голови комітету ВРУ з питань здоров’я нації.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.

Завжди цікаві новини!