Коломияни читають Кобзаря


Ще за рік до визначної дати — 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка в столиці Покуття Коломиї розпочали проводити різні тематичні заходи до цього всеукраїнського ювілею.

При цьому амбітні коломияни ще й мають на меті встановити рекорд України. Одним із них є читацький марафон.

Проект під назвою «Слово Кобзаря» стартував у Коломийському педагогічному коледжі 6 березня минулого року. Протягом 200 робочих днів студенти, викладачі та відомі громадські діячі запланували прочитати «Кобзар» від першої до останньої сторінки.

Розпочалися читання найвідомішим твором Кобзаря — «Причинна». Окрім цього, коломияни вирішили за 100 днів до ювілею щодня розповідати в ефірі коломийського телеканалу про свої почуття до Т. Шевченка. Ініціатором цього проекту є Коломийське міськрайонне товариство «Просвіта».

Сотня жителів міста різного віку, статусу та уподобань бере участь у цьому проекті. Щодня один учасник розповідає про свої думки, почуття до Кобзаря і читає улюблений вірш Т.Шевченка. П’ятихвилинний виступ транслюють щодня перед вечірніми новинами місцевого телебачення.

— Мене болить, коли стверджують, що поета начебто надто символізують, — каже заступник Коломийського міськрайонного товариства «Просвіта» Ольга Руданець. — Українці і люди в усьому світі насправді шанують і глибоко захоплюються творчістю Кобзаря. Тому ми вирішили таким проектом висвітлити думку про поета кожного охочого. 

Офіційно завершити цей проект планують в ювілейний день Т. Шевченка. Підсумувавши думки громади, коломияни покажуть, ким є Шевченко для масового українця.

Галичина