Мають триразове харчування: Як живуть полонені окупанти в таборі на заході України (ВІДЕО)


В Україні для російських полонених готують новий табір, оскільки їхня кількість постійно зростає, а Росія відмовилася від обмінів. В таборі для полонених на заході України окупантів утримують відповідно до міжнародних договорів.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

 

В яких умовах живуть окупанти та що вони кажуть про війну

У таборі на заході України утримують російських військовополонених. У них тут є всі належні умови: спальні місця, можливість дивитися телевізор і навіть спілкуватися з рідними. А ще окупанти тут працюють - роблять паперові пакети та садові меблі.

Таких умов для військовополонених вимагає Женевська конвенція. В таборі є і кадрові російські військові, і добровольці, і мобілізовані фейкових "Л/ДНР". У більшості одна й та ж завчена фраза – повоювати не встиг. Щоб поспілкуватися з кимось - треба отримати від них дозвіл, теж згідно з конвенцією. Більшість відмовляють.

Деякі окупанти зізнаються, що пішли вбивати українців через гроші та заради того, щоб вийти з в'язниці.

23-річний окупант-контрактник розповів ТСН, що вбивати пішов свідомо. І готовий робити це знову.

"Президент попросив, я - пішов. Не за гроші, за країну", - каже полонений окупант і додає, що знову б хотів на фронт.

Колишній полонений Росії порівняв умови з тими, як його утримували окупанти

У таборі для військовополонених в Україні побував колишній бранець Росії – британський морський піхотинець Ейден Аслін. Його захопили в Маріуполі, утримували в тісній камері, били і навіть засудили до смертної кари. Та через пів року полону Ейдена вдалося повернути.

"Це дивні відчуття - бути тут. Але я думаю, мені потрібно побачити на власні очі, як українська сторона ставиться до російських полонених, порівняти зі своїм важким досвідом", - каже він.

Тепер Ейден, як журналіст, робить репортаж про табір. Тоді в російському полоні він схуднув на 30 кілограмів. Натомість тут російські військові мають необхідний медичний догляд - є обладнання і фахівці, поранені звільнені від роботи. І всі мають триразове харчування.

Україна – демократична країна, тому з військовополоненими в таборі поводяться, як цього вимагають міжнародні протоколи, кажуть правозахисники. Щоб не допустити репутаційних втрат на світовій арені.

"Всі ті країни, які нас підтримують гуманітарною допомогою, зброєю, вони, зокрема, дивляться на те, як ведеться ця війна. Якби ми поводилися так, як поводиться російська федерація, то, можливо, рівень цієї підтримки був би зовсім іншим", - каже керівник департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки Сергій Мовчан.

Хоча навіть за таких умов утримання представники ООН можуть знайти кілька невідповідностей до міжнародних протоколів і одразу вносять це у звіт, каже правозахисник. Натомість доступу до утримання українських бранців вони не мають і, відповідно, про полон у Росії навіть не згадують у звітах.

Останній обмін військовополоненими відбувся 3 місяці тому. Росія заморозила повернення – щоб збурювати українське суспільство, певні правозахисники. Тим часом російських полонених тільки більшає. Тому в Україні підготували для них ще один табір.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!