Молодь Прикарпаття вчиться мислити «по-дебатськи»


Громадська організація «Інститут неформальної освіти» реалізовує молодіжний проект під назвою «Освітня станція “Д”».

Його метою є залучити до позитивної взаємодії та конструктивного обговорення соціальних тем молоді із малих міст нашого регіону, формування діалогу між громадськими активістами західної, східної та південної України.

Один із перших етапів прєекту є проведення чотирьох дебатних воркшопів в 6 населених пунктах нашого регіону. Ми вирішили взяти інтерв’ю в учасників та дізнатися, чому ж їм так сильно подобається грати в дебати.

Юхим, учасник з смт. Верховина, вважає, що «Молодь рідко спілкується між собою вживу, а якщо це і відбувається, то люди важко доходять до спільного висновку, їм складно висловлювати свою точку зору. Дебати – це якраз той метод, за допомогою якого можна залучити багато молоді, навчити її круто спілкуватися, бути відкритим, представляти свої думки та арументувати їх». Також Юхим вважає дебати класною активністю, бо люди більше спілкуються і більше дізнаються про одне одного, нюанси різних тем, зазвичай гострих чи чутливих. «Завдяки тому, що люди мислять та аналізують – вони починають бачити щось більше, аніж просто інформацію». Виходить, що дебатні воркшопи не тільки допомагають правильно висловлювати думку, аргументувати її, а й зближують людей. «Після дебатів, ти починаєш мислити “по-дебатськи” », бачиш та шукаєш певні приклади, знаєш як їх спростувати і розум стає більш гострим та аналізуючим», - ділиться Юхим.

Катя, з смт. Богородчани, стверджує, що дебати є поштовхом до розвитку, адже спілкуючись з іншими ти розумієш наскільки багато ти ще не знаєш, «Після воркшопів я тепер розумію як правильно пояснити та аргументувати свою точку зору, а це додає мені більше впевненості та мотивує розвиватися. Також я почала краще вловлювати інформацію та поступово почала розвивати своє мовлення, розуміти свою позицію стосовно чогось.»

Наразі вже проведено по чотири дебатні воркшопи у м. Бурштин, м. Долина, смт. Богородчани та смт. Верховина. Організатори анонсують проведення дебатного турніру між дебатами західної та східної України в онлайн-форматі.

Проєкт «Освітня станція "Д"» організовує ГО «Інститут неформальної освіти» за підтримки Агентства США з міжнародного міжнародного розвитку (USAID).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!