На Прикарпатті біометричний паспорт коштує 561 гривню


У січні у Калуші встановили обладнання для виготовлення біометричних паспортів. Поява нових паспортів викликала ажіотаж, а люди, як і торік, почали товпитися та займатися черги «з ночі».

Однак, якщо на перших порах калушани хотіли паспорти із «чіпами», то зараз — надають перевагу документам без електронних носіїв інформації. Ціни на закордонні паспорти, як і раніше, «зашкалюють». Калушани звернулися до уряду та СБУ, пишуть Вікна

Стосунки калушанина Олександра Лужецького із Державною міграційною службою мають довгу історію. Торік калушанин був одним із ініціаторів та учасників акції «Автомайдану» під міськвідділом міліції.

— Я з двома активістами завітав до відділу ДМС, а за дві години потому приїхав  «Автомайдан» та журналісти, — розповідає «Вікнам» Олександр Лужецький. —Поговоривши із людьми у черзі, з’ясували, що за закордонний паспорт у Калуші треба заплатити 620 гривень. Ця сума нас просто шокувала, адже, на той момент юристи проконсультували нас і запевнили, що виготовлення паспорта для виїзду за кордон має коштувати не дорожче, ніж 170 гривень.  Після півгодинної бесіди у відділі з’ясувалося, що деякі послуги платити зовсім не обов`язково, а громадяни у нас настільки «свідомі» та «багаті», що добровільно оплачують нікому не потрібні речі. На пропозицію пройти в коридор і запитати у добровольців про благодійні внески на рахунки ДП “Документ” та “Пожежної страхової компанії”, у ДМС чемно відмовились. Звісно, за 170 грн. навіть мови не було, але ціна в 385 грн. виявилась цілком реальною.

У той день калушанам повернули зайво сплачені кошти, а закордонний паспорт у Калуші — подешевшав, адже, зі складової його вартості «прибрали» «необов’язкові» платежі. 

Але зміни, розповідає калушанин, тривали недовго: цього року Олександр Лужецький знову стикнувся із тим, що за закордонні паспорти у Калуші «деруть» зайве. Відтак, калушанин звернувся на урядову лінію та до СБУ.  
  
КАЛУШАНИ “БЕЗ ЧІПА”

Слідом за своїми читачами до Державної міграційної служби вирушили і «Вікна». На сьогодні у «паспортному столі» таких черг, як раніше, — немає. А ще місяць тому ситуація з точністю нагадувала минулорічну — коли у чергу за паспортом ставали навіть не вдосвіта, а — вночі. Щоб уникнути черг, у відділі ДМС Калуша ведуть попередній запис. Нині на виготовлення закордонного паспорта — черга довжиною приблизно у місяць-півтора.

ViknaTV

— Обладнання Калуш отримав ще у січні, — розповідає «Вікнам» начальник Калуського районного відділу державної міграційної служби України в Івано-Франківській областіРостислав Нестерак. — На той момент приблизно половина людей хотіли виготовити біометричний паспорт, інша частина — звичайний. Нині пропорції змінилися: 70% людей геть прагнуть носити у паспорті свої біометричні дані. Зрештою, це їхнє право — відмовитися від знімання біометричних даних і виготовити паспорт без електронного носія інформації.  Разом із паспортами нового зразка, діють і закордонні паспорти, видані до 1 січня 2015 року

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року в Україні почали оформляти біометричні паспорти для виїзду за кордон. Біометричний паспорт виглядає майже так само, як звичайний закордонний паспорт. Відмінність — електронний чіп, вбудований в обкладинку паспортної книжки. Паспорт нового зразка може містити електронний носій інформації із біометричними даними власника (відбитки пальців, електронний підпис. — Авт.)  або — ні, — на вибір людини. Впровадження в Україні біометричних паспортів для виїзду за кордон є одним із кроків на шляху до безвізового режиму із Європейським союзом, однак поїздки українців до країн-членів ЄС без віз будуть можливими лише після ухвалення відповідного рішення з боку ЄС.

— Багато людей вважали, що біометричний паспорт звільняє від виготовлення візи, — каже Ростислав Нестерак. — Але це — не так. Зараз більшість краян хочуть звичайний, а не біометричний паспорт. Можливо, на вибір калушан впливає, зокрема, те, що для людини із біометричним паспортом в’їзд до країни, звідки її депортували, — закритий.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ?

Згідно із даними офіційного сайту Державної міграційної служби, людині, яка оформляє закордонний паспорт, потрібно сплатити державне мито, вартість послуг та бланку. Це — єдині обов’язкові платежі для виготовлення закордонного паспорта.  Тобто, у підсумку, за біометричний паспорт, виготовлений у звичному порядку (20 робочих днів), потрібно заплатити 561 гривню 47 копійок. Паспорт без електронного носія інформації коштуватиме 495 гривень 47 копійок.

«Термінове» (у межах 7-ти робочих днів) виготовлення закордонного паспорту обійдеться у 818, 62 копійки — з електронним носієм інформації і 752 гривні 62 копійки — без електронного чіпа.

Ще буквально кілька тижнів тому закордонні паспорти були трошки дешевшими, проте, з 9 квітня вартість бланків для виготовлення закордонного паспорту зросла на 16%.

У ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” підвищенням вартості бланків паспортних документів пояснили девальвацією національної валюти та запровадженням імпортного збору у розмірі 5%.

Якийсь час ДМС України не підписувала договір із ДП «Поліграфічний комбінат «Україна», мотивуючи тим, що підвищення ціни на бланки паспортів спричинить “значне соціальне напруження в суспільстві”. Однак, на поліграфкомбінаті «Україна» заявили: у час, коли Державна міграційна служба не підписує договір на здорожчання бланків, ДП “Документ” підняло вартість своїх “консультаційних” послуг до 350 гривень.

— При цьому, вартість адмінпослуг ДМС України, бланка та його персоналізації разом становить 348 гривень , — акцентували на підприємстві. 

ДЕ СОБАКА ЗАРИТА?

Послуги ДП «Документ» суттєво здорожують вартість закордонного паспорту. При цьому у паспортних столах часто «забувають» сказати, що плата за ці послуги — необов’язкова.

— У нас на стендах оприлюдненні дані про те, що скільки коштує, — запевнив Ростислав Нестерак. — Користуватися чи ні послугами ДП «Документ», кожна людина обирає самостійно.

За допомогу у заповненні заяви-анкети ДП «Документ» справляє плату у розмірі 60 гривень, повідомив «Вікнам» Ростислав Нестерак.

Ще одна суттєва деталь у процесі виготовлення закордонного паспорта — з цього року довідка про несудимість для виготовлення документу для виїзду за кордон не вимагається, відтак, і платити за її виготовлення не потрібно.

Між тим, упродовж кількох років в Україні точаться дискусії про те, скільки має коштувати закордонний паспорт. Юристи і громадські активісти в один голос запевняють: вартість документа для виїзду за кордон — 170 гривень і ні копійки більше.

— До об’єктів справляння державного мита належить, зокрема, державне мито за видачу громадянам України закордонного паспорта або продовження строку його дії у розмірі 10 неоподаткованих мінімумів громадян (170 гривень). Разом із тим, у переліку платних послуг, які надають підрозділи Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, визначено розмір плати за оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон — 87 гривень 15 копійок. Таким чином, сплата установленого державного мита покриває вартість витрат, пов’язаних із видачею громадянам закордонного паспорта (у тому числі — і вартість бланка). Тому немає права вимагати повторної плати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акту, — йдеться у рішенні Верховного суду України.

— Сплата установленого Декретом державного мита покриває вартість витрат, пов’язаних із учиненням міграційною службою дій щодо видачі громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон (у тому числі й вартість бланка). Тому міграційна служба не вправі вимагати повторної оплати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акта, — наполягають у коментарі «Вікнам» і активісти інтернет-спільноти «СТОП свавіллю у паспортних столах». — Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України дійшла висновку про протиправність вимог міграційної служби щодо надання та сплати за оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон документів і платежів, які не передбачені Законом № 3857-XII та Правилами — спеціальними правовими актами, що врегульовують ці правовідносини. Попри те, що Постанова 231 втратила чинність, Закон 3857-12 та Декрет про держмито не змінювалися, а новий Порядок (Правила) за ПКМУ 152 теж не вводить будь яких нових платежів. Тому все залишається як було: лише державне мито. А вимоги ДМС по сплаті “за послуги” та “за бланк” залишились поза законом.

Ростислав Нестерак про можливість виготовити закордонний паспорт за 170 гривень не сперечається. Однак, акцентує: це можна зробити тільки через суд, адже, жодних роз’яснень чи вказівок щодо зменшення плати за закордонний паспорт у ДМС Калуша — не отримували. Наразі жоден калушанин не взявся судитися із державною міграційною службою через завищену вартість закордонного паспорта.


Олександр ЛУЖЕЦЬКИЙ, калушанин:

— Цьогоріч знайомий вирішив виготовити паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Яке ж було моє здивування, коли він зателефонував до мене і потішив ціною — 580 гривень. На офіційному сайті ДМС ціна 461,15 гривень. Щось не сходиться. Проте на головній сторінці сайту, на червоному фоні красувався напис: сайт у процесі відновлення, можливі неточності та застарілі дані. Та наші так просто не здаються. Куди я тільки не дзвонив — і на «гарячу лінію», і в паспортний сервіс, і в регіональні управління... Результат один — з живими людьми поспілкуватись не виходить. Але не все так погано:  приємна дівчина з тернопільського управління ДМС повідомила всю потрібну інформацію і запевнила мене, що закордонний паспорт повинен коштувати 461 грн.15 коп. І — ні копійки більше.

Знайомому все-таки вдалося здати документи на виготовлення паспорта, щоправда, після десятка дзвінків та консультацій зі мною. Як з`ясувалось, знову випливає наше ДП «Документ», якому потрібно заплатити 120 гривень за довідку «про несудимість». Далі аргументи були взагалі фантастичні: «якщо ви не хочете платити, то їдьте до Івано-Франківська і беріть довідку самі! Вам ще дорожче вийде». Після довгих суперечок на кшталт «давайте довідку — візьму документи», у відділі «змилосердилась» і сказали, що, у принципі, якщо він напише заяву-дозвіл на отримання персональних даних, то можна і без довідки.

Що я можу сказати? Слів не вистачає. Під час написання листа наштовхнувся на фото, де Петро Порошенко отримує “біометричний” паспорт саме в офісі ДП «Документ». Рекламу їм робить чи що?

Я, звичайно, як порядний громадянин написав звернення про зловживання на урядовий портал та в СБУ, але чудово розумію, що схема придумана не в Калуші, не на Прикарпатті, а там, — нагорі. І якщо Президент рекламує підприємство, яке займається видурюванням грошей за послуги, які навіть близько не надаються, то що далі казати...