На Снятинщині небайдужі врятували лелеченят, які втратили "дім"


Справжню операцію з порятунку малих лелеченят провели цього тижня снятинські енергетики.

Ігор Краєвський, майстер виробничої бригади ВДЕМ-3 розповідає:

«До нас звернулася мешканка села Попельники. У неї на подвірʼї на старому дереві лелеки звили гніздо. Згодом сухе дерево обвалилося, а з ним гніздо, в якому лелеченята. Їм не більше як місяць, тож літати ще не вміють. Небайдужа жінка впродовж двох тижнів вигодовувала малечу, аж поки не звернулася за допомогою до нас».

Бригада ВДЕМ-3 Снятинської СЕЕМ «Прикарпаттяобленерго» взялася за відновлення лелечої домівки. Щоб гніздо було надійне і на роки - встановили його на опорі електропередач. Спочатку на залізобетонному стовпі закріпили спеціально виготовлену металеву конструкцію, з гілок та сіна облаштували оновлене гніздо. З допомогою вишки повернули малих до рідної домівки.

«Найбільш тривожною була перша доба. Лелечки ще малі і ради собі не дадуть - захиститися від хижих птахів чи щось поїсти - вони ще не в змозі. Тому наступного дня треба було перевірити стан справ, інакше знімати пташенят і далі їх вигодовувати, або ж відправляти до природоохоронного заповідника. На щастя дорослі птахи тієї ж доби прилетіли до гнізда. І ми всі видихнули з полегшенням».

"Порятунком лелек, які часто будують гнізда на електричних опорах високовольтних мереж АТ «Прикарпаттяобленерго» займається з 2011 року. Близько 150-200 металевих платформ під гнізда встановлюють прикарпатські енергетики щороку, таким чином рятуючи пернатих провісників весни та благодаті від ураження струмом", - відзначають на сторінці обленерго.

Як відбувається процес лелечого житлобудування дивіться наживо:
 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!