Очільниця міського парку: Хочеться, щоб кожен знайшов тут улюблену місцину


У міському парку Івано-Франківська невпинно триває робота над оновленням його інфраструктури.

Головна рушійна сила таких змін – директор КП «Центр розвитку міста та рекреації» Руслана Василюк та її команда, яка продовжує втілювати в життя стратегію розвитку парку, водночас не нехтуючи новаціями та сміливими ідеями. Власне, на сьогодні вже завершено наймасштабніші роботи: облаштування пішохідних доріжок, лавочок та смітників, а на черзі – головні цікавинки парку. Про це та багато іншого Руслана Василюк розповіла «Західному кур’єру».

– Пані Руслано, капітальний ремонт в міському парку розпочався ще два роки тому. Тоді зосередились на найпопулярніших зонах відпочинку. Чи вдалося втілити в життя усі задуми?

– Ми розпочали з відновлення інфраструктури, звісно, беручи до уваги пріоритетність об'єктів. Поступово почали облаштовувати нові доріжки та алеї, щоб збільшити корисну площу парку. Крім того, нашою метою було зробити благоустрій усіх можливих входів у парк. Провели капітальний ремонт території довкола «Лебединого озера» та капітальний ремонт гідроспоруд паркових озер.

Цьогоріч дооблаштували дальню частину парку, аж до джерела. Також зробили доріжку від входу з вулиці Дорошенка до фізкультурного коледжу. Вона досить активно використовувалася студентами (як транзитний прохід), але під час опадів нею важко було пройти. Капітально відремонтували внутрішні приміщення літньої естради та зони для глядачів. Цього року повністю завершуємо цей об'єкт: замінили дах, відремонтували фасад, влаштували пандус для заїзду на сцену. Таким чином, тепер тут безперешкодно зможуть показати свої таланти і люди з обмеженими можливостями. Зараз замінюємо підлогу на сцені та встановлюємо декоративне освітлення. До слова, внутрішні та зовнішні приміщення естради оснащені системою відеоспостереження.

Також минулоріч відкрили першу в місті кімнату матері і дитини, де матусі можуть погодувати та переодягти немовлят. Відкрили баскетбольний майданчик, який користується популярністю як серед професіоналів, так і аматорів. Дуже тішить, що він майже ніколи не пустує, що діти проводять тут своє дозвілля, а не сидять за планшетами та телефонами.

Не менш важливим вважаю і проведення капітального ремонту господарського двору, де зберігається техніка, що належить підприємству. Раніше тут були лише відкриті навіси, тепер повноцінні гаражі. Також ми забезпечили належні умови в приміщенні для технічного персоналу, де для них, крім проведення капітального ремонту, встановили систему опалення, душову та туалет,  індивідуальні шафки для одягу, обідню зону.

– Зрозуміло, що парк розвивається відповідно до тієї стратегії, яку визначили перед собою та офіційно затвердили. Якими будуть ваші подальші кроки щодо оновлення парку?

– Планів, звісно, ще дуже багато, але скажу, що ще цього року ми проведемо капітальний ремонт моста на середньому озері, щоб картина благоустрою прилеглих до нього територій була цілісною, завершимо капітальний ремонт клумб на центральній алеї з влаштуванням автоматичної системи поливу. Також будемо продовжувати робити різнопланові відпочинкові елементи та паркові меблі.

– Минулого року в Івано-Франківську відбувся масштабний хакатон за участю молодих та амбіційних архітекторів. Чи втілюються в життя їхні ідеї?

– Так, звісно. Деякі з них вже навіть цього року. Незабаром з'явиться екзотична альтанка в японському стилі, розпочато реконструкцію парапетної стінки середнього озера, яка матиме зовсім інше функціональне призначення. Колишній елемент радянської архітектури перетвориться на зону відпочинку. На черзі історично-інформаційні стенди, зелений лабіринт, облаштування гірки для даунхілу і багато іншого. А ще минулого року в самому центрі парку зроблена зелена галявина для відпочинку з килимками.

– Парк майбутнього – яким він має бути, на вашу думку як директора?

– Для мене парк майбутнього – це те місце, де буде затишно, комфортно і цікаво як наймолодшим, так і найстаршим відвідувачам, куди можна буде втекти від урбанізованого середовища. Хочеться, щоб кожен зміг тут знайти свою улюблену місцину – хтось для активного проведення дозвілля, хтось, щоб побути наодинці з природою та насолоджуватися тишею.

– Щодо атракціонів. Як відомо, вони належать приватному підприємцю. Їх технічний стан щороку викликає занепокоєння в містян. Чи є в планах дирекції парку придбати та встановити власні атракціони? Або ж оновити діючі?

– Атракціони та їх стан справді викликають жваві обговорення. Наш парк займає порівняно невелику площу, а антропогенне навантаження постійно збільшується. Тому просто недоцільно «красти» площі під розширення атракціонного містечка шляхом встановлення муніципальних атракціонів. А от оновлювати існуючі справді необхідно. Можливо технічно вони і справні, якщо у власника є дозвіл на їх експлуатацію, але візуально вони вже морально застарілі. Відповідно до договору з міською радою, підприємець зобов'язаний щорічно проводити заміну по одному атракціону на новий. Тож чекаємо...

– Поговоримо про міське озеро. На якому етапі зараз його оновлення, зокрема благоустрій території, доріжок та відпочинкової зони?

– На даний час продовжується реконструкція території довкола міського озера на замовлення департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою. Це стосується пішохідних, бігових та велодоріжок, пірсів та станції для «моржів». Слід зауважити, що минулого року наше підприємство оновило пляжну зону: встановлено лежаки, тіньові грибки, роздягалки і пляжний душ. Також відновлено майданчик для пляжного волейболу. Цьогоріч проводимо капітальний ремонт каплички з джерелом. Наступного року плануємо переобладнати відкритий басейн, що біля 23 школи, на повноцінну відпочинкову зону. Також маємо проекти на реконструкцію центрального входу на озеро з облашуванням дитячої та лаунж-зони.

– Щодо акваторії озера, яка ситуація із його наповненням? Чи відновили водозабірну споруду, яка розташована на озері?

– Ми максимально комплексно підійшли до питання приведення до належного стану нашої центральної водойми. В 2016 році розпочали активну підготовчу роботу: провели численні зустрічі із залученням компетентних структур, виготовили паспорт водного об'єкта, провели водолазне обстеження підводної частини гідроспоруд, оскільки не можна працювати над питанням додаткового водопостачання без висновків щодо технічного стану гідроспоруд. У 2017 році здійснили прочистку русла р.Млинівка (яка є основною артерією живлення озера) та влаштування бетонних лотків подачі води від Набережної до відстійника міського озера. Також орендували спецтехніку для косіння водоростей, провели зариблення рослиноїдними видами риб – білим амуром та товстолобом. Цьогоріч здійснили прочистку та поточний ремонт переливних мереж від лотків подачі води біля відстійника до міського озера, що додатково сприятиме водонаповненню. Ці мережі не чистилися від моменту їх встановлення. Результат очевидний — чисте водне плесо, яким можуть насолоджуватися мешканці міста та гості.

– А яка ситуація із річкою Млинівкою, яка є основним джерелом наповнення озера? Чи йде процес її очищення, адже є місця, де річка засмічена, перекопана чи завалена деревами?

– У нас є розроблені передпроектні пропозиції щодо відновлення водозабору з р. Бистриця. Але на даний час проведених заходів достатньо. За необхідності будемо звертатися до області, оскільки виконання цих робіт, на жаль, не в нашій компетенції.

– За підсумками 2017 року вас визнали кращою комунальницею міста Івано-Франківська. Наскільки важливе для вас таке визнання?

– Для мене це дуже висока оцінка. Адже ця нагорода була завойована завдяки голосуванню мешканців міста, тих людей, які могли наочно оцінити результати моєї роботи та роботи цілої команди, якій у величезній мірі завдячую своїм успіхом. Якщо людина вкладає душу в те, чим вона займається, то результати неодмінно будуть дуже відчутними.