Олександр Сич: Обіцянки повернути обласним радам повноваження так і залишилися обіцянками


Голова Івано-Франківської обласної ради, заступник ВО «Свобода» Олександр Сич під час етеру на ТРК РАІ розповів про підсумки роботи Івано-Франківської обласної ради VII скликання.

Голова Івано-Франківської обласної ради, заступник ВО «Свобода» Олександр Сич під час етеру на ТРК РАІ розповів про підсумки роботи Івано-Франківської обласної ради VII скликання.

Водночас посадовець зауважив, що обласні рад й досі дуже обмеженні у повноваженнях. Обіцянки кожної з владних партій повернути обласним радам повноваження формувати свої виконавчі органи, що лунали протягом останнього десятка років, так і залишилися обіцянками.

«Бо лунали вони тоді, коли кожна з них боролася за парламентські місця, але коли їх отримувала, то не мала жодного бажання рубати того сучка, на якому сиділа. Бо ж, ліквідувавши місцеві адміністрації, ті партії на пару з Президентом втратили б важелі вертикального впливу, а отже піддали б ризикові своє політичне майбутнє. Не робили цього вчорашні “пани”, не роблять і нинішні “слуги”. А тому й донині обласні ради, а ще поряд з ними районні, перебувають в найгіршому серед усіх виборних органів становищі. Бо ж колись кожна сільська й міська рада, а сьогодні кожна рада територіяльної громади формують свій виконавчий комітет, а Верховна Рада – Кабінет Міністрів. А от обласна рада такої можливості так і не отримала. Зате люди знають, що, для прикладу, свої нарікання на стан освіти чи охорони здоров’я, слід адресувати не парламентові, але Урядові та конкретному міністерству. А от в області з усіма своїми бідами йдуть до обласної ради. Рівень такої довіри тішить, а от рівень повноважень і можливостей – зовсім ні! Бо ніхто не відміняв конституційну норму, що кожен орган влади зобов’язаний діяти лишень в межах наділених законом повноважень і в спосіб, визначений ним. Варто це пам’ятати кожному, хто прагнучи стати депутатом обласної ради, також обіцяє гори-мости і не вникає в реальну суть тих повноважень, якими володітиме, ставши депутатом. Бо в таких умовах обласній раді залишатися впливовим гравцем регіональної політики – це не абищо!», – підкреслює Олександр Сич.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!