Олександр Сич: Якщо ми будемо слабкими, то завжди залишатимемося потенційною жертвою


З нагоди 110-річчя Легіону УСС в Івано-Франківську відбулась урочиста сесія обласної ради.

Оскільки сесія відбувалася в атмосфері недавнього свята Дня Відновлення Незалежності України, голова Іввано-Франківської обласної ради олександр Сич висловив декілька думок і з цієї нагоди.

За словами очільника депутатського корпусу, відзначення Дня Відновлення Незалежності України в умовах московської агресії надає особливого значення цій події. Вона вчить нас, що справжня Незалежність здобувається високою ціною, а тому набуває такої ж високої ваги.

"Однак інший урок московської агресії вчить, що якщо ми будемо слабкими, то завжди залишатимемося потенційною жертвою. Щоб бути сильними, нам треба єднатися на основі спільної для всіх нас ідентичності. Закономірно, що національна ідентичність формується на основі більшості. А тому наша ідентичність є українською. Будь-які намагання нав'язати нам національну ідентичність на основі ідентичності меншості завершувалися й в подальшому будуть завершуватися внутрішніми конфліктами, а отже і нашою слабкістю. Тому питання національної ідентичності - це питання національної безпеки. Людські спільноти завжди були сильними і монолітними, якщо підпорядковувалися внутрішнім правилам співжиття. В сучасному цивілізованому світі вони виражаються у формі національної Конституції. Порушення встановлених у Конституції правил - це джерело внутрішніх конфліктів, а отже і нашої слабкості",- переконаний очільник обласної ради.

Олександр Сич зазначив, що стаття 1 Конституції встановлює, що "Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава". Перш, аніж вона стане справді суверенною і незалежною, вона має бути демократичною, соціальною і правовою. А це означає:

- демократична - така, в якій влада сформована народом, а не в кулуарних кабінетах. І якщо вона буде такою, то народ більшою мірою їй буде довіряти й будуть мінімізовані можливі конфлікти між ним та владою;

- соціальна - така, в якій епіцентром державної політики будуть інтереси українського громадянина, а не інтереси кланові, партійні чи групові. Й в такому разі в суспільстві будуть мінімізовані конфлікти на соціальній основі;

- правова - така, в якій діє принцип "Закон для всіх!", а не принцип "Своїм все, а ворогам - закон!".

"Й коли державна політика базується на повазі до права, а не на політичній доцільності. І тоді несправедливість не зможе стати основою внутрішніх конфліктів. В контексті місцевого самоврядування Конституція гарантує його існування цілим рядом норм прямої дії, особливо актуальними серед яких є такі: - Ст. 140 передбачає існування районних і обласних рад, як тих органів місцевого самоврядування, що відображають спільні інтереси громад. А тому сьогоднішнє зведення районних рад до ганебного стану й неодноразові намагання теперішнім складом парламенту ліквідувати обласні ради є антиконституційними актами; - Ст. 142 встановлює, що програми соціального-економічного розвитку та обласні і районні бюджети ухвалюють та їхнє виконання контролюють обласні і районні ради. Тож постанова Кабінету Міністрів України, що встановлює інший порядок, є грубим порушенням Конституції. Кожне таке порушення Конституції є одночасно порушенням правил суспільного співжиття, а отже джерелом внутрішніх конфліктів та нашої слабкості і посяганням на основи національної безпеки. Ми будемо сильними й ніхто нас ніколи не переможе, якщо будемо об'єднані національною ідентичністю і конституційними правилами справедливого співжиття", переконаний голова обласної ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!