Перименопауза та можливість завагітніти


Починаючи з 35 років фертильність жінки поступово знижується, поки не настає менопауза.

Менопауза означає завершення фертильного періоду, коли вона настала, завагітніти вже неможливо. Але чи можна завагітніти під час перименопаузи, коли організм лише почав підготовлюватися до менопаузи? Забігаючи наперед, відповімо: можна.

Що таке перименопауза і коли вона настає?

Середній вік початку менопаузи — 51 рік, а середній вік початку перименопаузи становить 45–48 років. Однак усереднені показники мають значення лише для статистики. Як і вік менопаузи, так і вік перименопаузи можуть значно коливатися. Впливають генетичні чинники, чинники життя, загальний стан здоров'я, раніше перенесені захворювання. В одних жінок перименопауза може початися вже після 30, в інших — після 50, в одних триває кілька місяців, а в інших її тривалість може досягати 14 років. Можна припустити, що ці зміни настануть у жінки приблизно в тому ж віці, що й у її матері, але це якщо виключити решту чинників впливу.

Як визначити початок змін? Перименопауза визначається тим, що за відсутності захворювань менструації перестають бути регулярними. Також можуть з'являтися симптоми, характерні для менопаузи: припливи, сухість піхви, безсоння, стомлюваність, перепади настрою, нічна пітливість. Не завжди вони спричинені віковими змінами репродуктивної системи, бувають інші причини, але в жінок середнього віку в поєднанні з нерегулярними менструаціями найчастіше вони говорять саме про вступ до перименопаузи.

Перименопауза та фертильність

Шанси на настання вагітності в період перименопаузи невисокі, але не нульові. Американський національний центр статистики охорони здоров'я наводить такі показники за 2017 рік: 840 дітей народилося у жінок 50 років і старше. У жінок від 45 до 50 років народжуваність склала 0,9 народжень на 1000, а у жінок 50–54 років — 0,8 народжень на 10 000. Одну з їхніх особливостей показав огляд статистичних даних за 2015 рік: 75% вагітностей у жінок від 40 років незаплановані.

Наведені дані оптимістичні для тих, хто планує пізню вагітність: вона цілком можлива, хоч пов'язана з підвищеними ризиками. Підступність перименопаузи в тому, що багато жінок помилково сприймають її за менопаузу і перестають використовувати контрацептиви. Для тих, хто не планує вагітність важливо пам'ятати: контрацепція потрібна до настання менопаузи. Про менопаузу говорять лише тоді, коли з моменту останньої менструації минув рік.

Ризики вагітності у перименопаузі

Симптоми перименопаузи пов'язані зі змінами гормонального фону. Ці зміни не сприяють ані настанню, ані розвитку вагітності. Проте нормальна доношена вагітність, така, що завершилася народженням здорової дитини, цілком можлива, оскільки вона сама здатна запускати потужні гормональні зміни для свого забезпечення. І все ж потрібне особливо уважне ведення вагітності, оскільки ризики залишаються високими. Вони пов'язані не лише з гормонами, а й зі старінням яйцеклітин та можливим спотворенням генетичного матеріалу, раніше перенесеними та наявними хронічними захворюваннями.

Основні ризики:

- Підвищення ймовірності народження дитини з хромосомною патологією, як синдром Дауна.

- Мимовільне переривання вагітності на будь-якому терміні.

- Передчасні та ускладнені пологи з ризиком гіпоксії плода, з усіма можливими наслідками.

- Підвищений ризик ускладнень з боку матері: гіпертонія, гестаційний діабет, порушення з боку серця, прееклампсія.

Як зменшити ризики вагітності у перименопаузі?

Головна порада фахівців: якщо ви вступили в перименопаузу, але хочете народити дитину, вагітнійте якомога раніше, не відкладаючи. Фертильність у цей час знижується так швидко, що може згаснути за кілька місяців, тому не можна гаяти часу. Якщо самостійні спроби протягом пів року не призвели до зачаття, слід звернутися до репродуктолога.

Автор: Ковалевська Лариса Станіславівна — акушер-гінеколог, репродуктолог, гінеколог- ендокринолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

- Київ, вул. Макіївська, 8

- Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15

- Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4

- Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43

- Львів, вул. Замарстинівська, 85а

- Київ, вул. Казимира Малевича, 83

___________________________________________________________________________________________________________________________

Реклама