Політолог Олег Білоус: Прагматичний україноцентризм


Зовнішня політика України на сучасному етапі відзначається прагматичністю і врахуванням стратегічних інтересів, я би назвав це україноцентризмом. Нам не потрібно протиставляти різні вектори зовнішньої політики, адже інтереси України є, як на Сході так і на Заході, як на Півдні так і на Півночі.

Україна орієнтується на співпрацю із своїми стратегічними партнерами. Для України такими є Європейський союз і колишні країни радянського простору.  Саме на цьому неодноразово наголошував і Президент України.

На сьогодні надзвичайно актуальними є підписання асоціації із Євросоюзом та угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Співпраця з Євросоюзом нам необхідна в першу чергу, як стимул для внутрішньої модернізації, впровадження нових технологій та стандартів. Є очікуваними вигоди від більш широкого виходу продукції українських підприємств  на ринки ЄС, збільшення припливу інвестицій із європейських країн, в перспективі — вирішення питання щодо безвізового режиму для громадян України.  

Водночас ринки України та країн колишнього радянського простору, теперішнього Митного союзу потрібні один одному. Тому свого часу Україною підписано угоду про зону вільної торгівлі з СНД, укладено Меморандум про співпрацю з Євразійською економічною комісією. У стосунках з Митним союзом Україна робить акцент не лише на торгівлі, а й на інтенсивному розвитку реального сектору, кооперації у тих галузях, де є наш взаємний інтерес.

Таким чином, на мою думку, нам потрібно розумно, виважено і головне із врахуванням стратегічних інтересів України поєднувати потенціал європейської інтеграції та стратегічної співпраці із країнами євразійського співтовариства.