Прикарпатський скульптор створює пам'ятник Грушевського для міста Маріуполь


Проєкт пам’ятника Грушевському, який планують встановити у Маріуполі, створив коломийський скульптор Василь Андрушко. Про це повідомив керівник ГО "Центр творчих ініціатив "Єдність" міста Маріуполь Анатолій Бутенко.

Зініціював створення постаменту сам Анатолій Бутенко, пише Бліц-Інфо, з посиланням на Суспільне.

Пам’ятник встановлять на вулиці, яка названа у честь Михайла Грушевського.

За словами Анатолія Бутенка, це буде перший на Донеччині пам’ятник Михайлу Грушевському.

"Крайня точка, де є скромний пам’ятник, - у селищі Гоголеве Полтавської області. У Черкаській області немає, Сумській, Дніпропетроській немає. Ми плануємо поставити пам’ятник Грушевському за 70 км від офіційного кордону з Росією. Він буде стояти обличчям у бік Донецька. Сподіваємося, що його магічний погляд приверне увагу тих, хто знаходиться в окупації, і вони зрозуміють, що Україна простягне руку, що ми готові до миру, а вони поставляться до нас з розумінням", - додав Бутенко.

Скульптор Василь Андрушко розповідає, що вже почав роботу над пам’ятником. У своїй коломийській майстерні він виготовить ліплення з глини у натуральну величину.

Потім зніматиме форми.

Цей виріб відправлять у Львів, де пам’ятник оздоблять бронзою.

"У макеті присутня арка, яка складається з двох половин, тобто з двох половин України, які з’єднуються. На цей варіант візуально треба дивитися зверху. Дві половини об’єднані в єдине ціле. Це є попередній ескіз, можуть бути ще зміни, - розповідає Василь Андрушко. – Масштаб - один до восьми, я, мабуть, зроблю трошки більший, буде ще певне коригування. Постамент буде з чорного каменю – граніту чи пісковика темного. Решта – з бронзи. Грушевський – знакова фігура, Маріуполь заслуговує на це".

Перший на Донеччині. Прикарпатський скульптор створює пам'ятник Грушевського для Маріуполя

Перший на Донеччині.

Прикарпатський скульптор створює пам'ятник Грушевського для Маріуполя.

Зараз ініціатори встановлення пам’ятника шукають благодійників та людей, які готові допомогти фінансово.

І на Сході, і на Заході України цю ідею популяризують між населенням, каже Анатолій Бутенко.

"Ми намагаємося агітувати, переконуємо керівництво, шукаємо меценатів і тих людей, які зможуть поділитися коштами і дати нам можливість створити пам’ятник. Мова йде не лише про благодійні гроші. Я думаю, що у місцевому бюджеті все ж знайдуться гроші на це. Незабаром буде розмова з керівництвом міста", - каже Бутенко.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!