Руслан Кошулинський: Наші головні завдання - перемогти у війні та знищити олігархат


Свободівець Руслан Кошулинський — єдиний кандидат на посаду президента від націоналістичних сил.

Про політичні рейтинги, моду на націоналізм та передвиборчу стратегію  -  у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо.

- Цього разу кількість кандидатів в президенти може побити всі рекорди – попередньо вже зголосились близько трьох десятків осіб. Втім, соціологічні опитування показують, що немає вираженого лідера. Чи може повторись реванш проросійських сил, як це було в 2010, коли до влади прийшов Янукович?

- Реванш і так відбувається. Закон про люстрацію вкраяли, не дослухавшись до пропозицій «Свободи». Тож тим, хто голосував за закони 16 січня в парламенті, був основою режиму Януковича і розбу-довою промосковського світу в Україні, дали можливість залишатися. Якщо подивитися закон про державний бюджет, то з 240 нардепів, які проголосували за нього, 47 – це колишні члени Партії регі-онів. Це багато про що говорить. Московський бізнес в Україні процвітає, його власники дуже вільно відчувають себе в Україні. Тож цілком імовірно, що вони можуть отримати максимальне сприяння. 

- Так багато охочих керувати країною свідчить про демократію та вибір чи все таки про невміння українців згуртуватись? 

- Міф про наше невміння згуртуватись – це лише московська політтехнологія, спрямована на поділ українців. І то дуже давня. Вважаю, що не варто бачити проблему у кількості кандидатів. Якщо люди-на має можливість, то чому б ні? Напевне, для цього люди і стояли на Майдані, щоб кожен мав пра-во, нагоду і можливість запропонувати свій напрямок розвитку країни і не боявся. А з іншого боку, кожен кандидат сплачує 2,5 мільйони застави, які йдуть до держбюджету та назад не повертаються. Тож це теж плюс – збагачується держбюджет.     

- Як взагалі оцінюєте останню соціологію? Вас можна назвати неочікуваним кандидатом, адже донедавна Кошулинського і не згадували у соціологічних опитуваннях.

- Націоналістів, як правило завжди не згадують, але ми отримуємо результати кращі, ніж очікували. Як показує практика, соціологія наука не точна, гроші назад не повертають. Нам так само казали в 2012 році, що ми не подолаємо 3% бар’єру, а ми набрали тільки офіційно понад 10%. Подібне мені казали коли я балотувався на посаду міського голови Львова у 2015 році. Мені не давали шансів, а я набрав майже 40%. Сьогодні на українство є великий запит.  Якщо раніше націоналізм вважався чи-мось архаїчним і всі казали, що це минуле тисячоліття, то сьогодні всі політики, які відчувають настрій суспільства, на свої шпальти беруть виключно націоналістичні гасла. Тому говорити, що націоналіст в українському суспільстві не має підтримки чи має низький рейтинг, не варто.     

- І справді, зараз в Україні більшість політсил беруть на озброєння націоналістичні гасла та ідеї. Так було на минулих виборах, вже бачимо, що так буде й цьогоріч. Що відмінного пропонуватиме країні кандидат від націоналістів? Чи маєте вже готову передвиборчу програму?

- Відмінне те, що націоналісти і після виборів будуть втілювати свою ідеологію. Бо для нас це не да-нина моді чи засіб отримати голоси. Ми збираємося свідомо втілювати ці переконання в життя, будучи при владі. 

Якщо раніше був вислів «дешева китайська підробка», то зараз ми можемо так говорити про ті по-літичні сили і політиків, які ніколи не сповідували націоналістичну ідеологію, але зараз її використовують на своїх біл-бордах. Втім, це аж ніяк не означає, що ці політики реально втілюватимуть націоналістичну ідеологію. Учора вони були проти НАТО, а зараз - за, учора були проти української мови, а зараз активно на свої біл-борди ставлять українську мову. Бо є запит суспільства. Свободівська «Програма захисту українців» формується, втілюється, вдосконалюється, осучаснюється вже десятиліттями, тож ми будемо її втілювати в життя і після виборів. Окрім того, у нас є «Антиолігархічний пакет перетворень», який є базовим для виведення України з внутрішнього олігархічного ярма. Також завдання яке стоїть перед країною – це перемога у війні. Ми маємо бачення, як її завершити і перемогти вже в цьому поколінні, а не передавати її нашим дітям.  

- Звідки візьмете гроші на передвиборчу кампанію?

- В партії є економічна рада, яка і формує бюджет. Нам буде складно в порівнянні з іншими кандидатами, які є представниками великого олігархічного бізнесу, мають свої великі загальноукраїнські телеканали. Тому ми будемо формувати свою кампанію в інший спосіб.

Вона буде зустрічна і, з огляду на партійну структуру, мереживна. Націоналісти йтимуть за бандерівським принципом - від хати до хати. У нас є понад 20 000 партійців по всій Україні, тож ми зможемо донести свою ідею до багатьох українців. Така кампанія, до речі, була в нинішнього президента Франції Макрона, коли вони занесли свою програму в 350 тисяч помешкань. Це дало йому можливість перемогти. Тому, маючи широку партійну мережу, ми зможемо достукатися до багатьох українців.

- Українці все частіше емігрують з України на заробітки. Тільки у сусідній Польщі вже перебувають близько 2 мільйонів наших співвітчизників. Що потрібно зробити, аби вони повертались додому?

- Моя доля склалася так, що я сам багато років був заробітчанином. Об’їхавши півсвіту, я ніде не бачив українських заробітчан жебраками – вони завжди могли себе зреалізувати в чужих умовах. На превеликий жаль, вони не можуть себе зреалізувати тут, в Україні. Однак я знаю, що підприємницький талант в українців – неймовірний! Треба лише усунути олігархів від влади й нарешті дати людям заробляти! В умовах, коли у Європі середнього класу 50—80%, а в Україні –  4%, питання економічного добробуту населення – одне з першочергових. А заробітчани з набутим досвідом та необхідними для початку розвитку бізнесу коштами, можуть стати основою майбутнього середнього класу.

При бюджеті України близько 30 мільярдів доларів, тільки через офіційні банки українські заробіт-чани переводять близько 10-13 мільярдів доларів. Це величезні кошти. Через це будь-яка українська влада хоче відхопити собі щось із цих грошей, от і нині хочуть оподатковувати передачі з-за кордону. Тому ми пропонуємо вважати кошти, які надходять з-за корону, інвестиційними і не обкладати їх податками хоча б впродовж 5 років. Ці кошти по суті йтимуть на розбудову родинного бізнесу. Знаючи, що ці кошти йдуть на майбутнє, на перспективу, люди будуть думати як повернутися в Україну, а не як витягнути і свої сім’ї за кордон.

- Що першочергово зробив би Руслан Кошулинський, взявши до рук булаву? 

- Перше - це негайна зустріч з підписантами Будапештського меморандуму, керівництвом США і Британії. Зараз влада не вийшла за межі так званого нормандського формату перемовин по Донбасу (Україна, РФ, Франція, Німеччина, - ред.), який правильніше називати форматом «Кремль та його бізнес-партнери проти України». Неефективність цього формату чудово усвідомлюють наші партнери на Заході. Нещодавно глава МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що Німеччина, будуючи з Московією «Північний потік-2», вбиває Україну. Відтак, вважає урядовець, нормандський формат потрібно терміново змінювати, залучаючи до перемовин США та ЄС. На жаль, про це сьогодні не говорить влада України, показуючи світові, що Україна - ненадійний партнер. Захід прекрасно бачить, як влада торгує з московською владою: 11 українських обленерго належать громадянину РФ Бабакову, який у Держдумі голосував за анексію Криму, велетенський торговий центр в центрі Києва належить правій руці Путіна Аркадію Розенбергу, який є під санкціями у всьому світі. Захід прекрасно розуміє, скільки грошей вивозиться з України в офшори, тому не довіряють такому партнеру.  Ми маємо довести, що можемо бути надійним партнером, що можемо закрити кордон, розірвати дипломатичні стосунки, заборонити бізнес агресора на нашій території, повністю усунути шпигунську сітку, яка працює в Україні. Це все президентські повноваження. 

Друге - це впровадження Антиолігархічного пакету докорінних перетворень (пакету законопроектів, зареєстрованого «Свободою» у ВРУ, - ред.). Він передбачає ліквідацію приватних монополій та олігархічної моделі економіки, заборону приватизації стратегічних підприємств, повернення капіталів з офшорів та заборону виведення капіталів з України, новий Податковий кодекс та прогресивну систему оподаткування, скасування депутатської недоторканості, створення механізму імпічменту президенту, новий Виборчий кодекс.

Тільки це витягне Україну з корупції, тотального зубожіння та затяжної війни. Тільки це дасть украї-нцям майбутнє.