Шахраї приходять в кризу


"Хвацькі" 90-ті в більшості українців асоціюються з пострадянським дефіцитом, порожніми прилавками крамниць та майже повним зубожінням населення. А ще – з розгулом криміналітету та масою всіляких аферистів, шарлатанів, цілителів, ворожок тощо. Нинішня вкрай нестабільна економічна ситуація знову активізує різномастих шахраїв.

Зніму "порчу" на всі гроші

Кілька місяців тому молода мама Світлана Сувала гуляла з сином. До неї підійшла жінка, почала невимушену розмову, а потім повідомила, що на співрозмовниці "порча", її чоловікові пороблено на смерть тощо. У довіру увійшла тим, що запитала, чи в родині немає нікого на ім’я Саша або Сергій. Сергієм звати брата жінки, тож вона повірила. Каже, перед очима ніби постала пелена, що спала не відразу, пише Галицький кореспондент.

Працювала аферистка не сама – через кілька хвилин підійшла ще одна "бідна", побита життям особа, якій теж потрібна була негайна допомога. Разом переконували, що гріхи треба замолювати, а для цього слід принести всі гроші, що є в домі. Начебто, суму віднесуть у церкву, де будуть молитися і знімати "порчу", доки ще всі живі.

Саме на цьому етапі до Світлани прийшло протверезіння. Коли мова зайшла про гроші, жінка зрозуміла, що її намагаються ошукати. Звернула також увагу на те, що співучасниця аферистки начепила сонячні окуляри, очевидно, для того, щоб її не можна було потім впізнати.

Погана вода у крані? Ми йдемо до вас…

Коли до вас телефонують на домашній номер і називають вас на ім’я, це вселяє довіру. Саме на цьому й побудована операція, про яку мені розповіли у Львові.  

Так ось, телефонує дівчина і починає розповідати про погану воду в крані. Вода, що складає дві третіх організму людини і яку нам рекомендують споживати від двох літрів на день, у водопровідному крані, за словами співрозмовниці, неякісна, пити її не можна. Тож, щоб зарадити біді, необхідно придбати фільтри для води. Представники фірми встановлять фільтри самостійно, достатньо запросити їх до себе додому.

Будьте певні: після запрошення гості не забаряться. А ще запропонують випити "цілющої", очищеної фільтром водички. Через кілька годин, прокинувшись після чарівного зілля, побачите… Ні, не принца (адже мова про реальні речі), а порожню квартиру, яку встигли "почистити" запрошені гості.

Чому згадалося про принца? Та тому, що афера ця розрахована на довірливих жінок, які залишилися вдома самі. Тут виникає запитання:  звідки шахраям відомі імена жителів квартири? Бо якщо базу домашніх телефонних номерів не важко відшукати, то імена мешканців – це трохи інше… Напрошується висновок, що все купується і продається.

У всесвітній павутині

Детальна інформація про наступну схему вже була в одному з номерів "Галицького кореспондента". Тому зупинимось лише на окремих деталях.

Коли львів’янка Світлана вирішила продати через сайт (і знову колишній "Slando") свою весільну сукню, до неї зателефонував чоловік, буцімто власник весільного салону, запропонував 4 тис. гривень. Зійшлися на тому, що частину суми – 2500 грн. – покупець перераховує на платіжну картку.

За кілька хвилин, розповідає жінка, до неї зателефонував інший чоловік, який назвався працівником ПриватБанку. Сказав про проблеми переказу від юридичної до фізичної особи, наполіг на тому, щоб Світлана пішла до банкомату виправити ситуацію.

Варто зауважити, що все це відбувалося у неділю, коли відділення банку  зачинені й людина не може проконсультуватися там. Банкомат жінка знайшла, тут і дзвінок не забарився. Кілька клавіш, натиснутих за вказівкою по телефону, – і на моніторі висвітлилася команда "Перерахувати кошти".

"Як перерахувати, я ж маю отримати?" – здивувалася Світлана. Але телефонний співрозмовник запевнив, що все гаразд, це лише формальність. "Але я знала, що в мене на рахунку була певна сума, тож ризикнути не наважилась", – пригадує Світлана.

Жінка з операцією зволікала, чим змусила нервувати "працівника банку". Чоловік почав тиснути, наполягав на негайних діях. Мовляв, чужі гроші переведені на її рахунок, і якщо їх не зняти, вони "згорять". Коли і це не спрацювало, погрожував заблокувати картку.

За кілька хвилин зателефонував "покупець", сказав, що в нього проблеми з переказом. Коли жінка спробувала розказати, що відбувається, вдався до погроз. Звинуватив її у крадіжці 2500 грн. і пригрозив: якщо цю суму не повернуть на його рахунок, він звернеться в міліцію. Тоді Світлана зрозуміла, що ці двоє заодно, і попередила: ще один телефонний дзвінок – і вона сама звернеться в міліцію.

Схема, очевидно, добре спланована і розрахована на неуважність під тиском необхідності прийняття миттєвого рішення. Тут, напевно, задіяний працівник банку або людина, яка там раніше працювала. "Інструкції були настільки детальними і продуманими, що той, хто не дуже обізнаний з грошовими операціями, не зорієнтується, як діяти", – вважає жінка.

"Якщо щось продаєш чи купуєш в інтернеті, слід дуже виважено все робити, адже нині з’явилося багато шахраїв. Крім того, всі продавці надсилають товар лише після отримання коштів на картку. Деякі просто не висилають обіцяне. Користуватися краще сайтами, де є мінімальна реєстрація, це все ж якийсь захист. На колишньому "Slando" цього немає, тож шахраям це лише на руку", – радить Світлана.

 

Виявлені схеми

"Кожного разу після погіршення економічної ситуації в державі відбувається спалах майнових злочинів. Багато громадян втрачають робочі місця і, водночас, можливість чесним шляхом заробити на життя. Це спонукає їх до вчинення злочинів", – констатує начальник управління карного розшуку УМВС в Івано-Франківській області, полковник міліції Ігор Бабюк.

Однією з найнагальніших проблем для органів МВС нині є шахрайські дії. Наприкінці січня працівники міліції затримали жителя сусідньої області, який вимагав у людей гроші, повідомляючи про буцімто ДТП та інші неприємності з їхніми родичами. Співучасники шахрая прибували за адресою, яку він довідувався безпосередньо під час телефонної розмови, й забирали гроші. Лише через деякий час люди розуміли, що їх ошукали, а нещасних випадків чи інших неприємних ситуацій з членами їхніх родин не трапилося.

Ще один вид шахрайства – купівля товарів на інтернет-ресурсах. На жаль, люди часто "купуються" на дешеві пропозиції. В результаті їхні гроші перетікають у кишені зловмисників, а вони не отримують нічого. Складність розкриття таких злочинів полягає в тому, що виїмку рахунків банківської установи можна здійснити лише за ухвалою суду. Працівникам міліції необхідно порушити кримінальне провадження, зібрати докази, звернутися в суд, отримати ухвалу. Лише після цього слідчий має особисто звернутися в центральний офіс банківської установи (а це у 90 відсотків випадків  "ПриватБанк", що розташований у Дніпропетровську), там він вилучає необхідні дані. Механізм доволі тривалий та складний, а фактів такого роду правопорушень дуже багато. За цей час зловмисники встигають "згорнути лавочку" і почати все спочатку в іншому місці.

Ще один спосіб шахрайства – маніпуляція зі свідомістю. Шахраї обіцяють перевести гроші на картку, людина в стані ейфорії виконує всі їхні вказівки, перераховуючи вказану суму їм сама. Бажання легкого заробітку призводить до втрати заощаджень на карткових рахунках.

Неодноразовими також стали крадіжки під час купівлі автомобіля. В Івано-Франківську зафіксовано випадок, коли покупець, оглянувши авто, заплатив гроші (близько 10 тис. євро), а продавець втік з місця продажу. Під час перевірки виявилося, що номер на авто не відповідає реєстраційному.

Як повідомили в обласному УМВС, від початку року зареєстровано 163 правопорушення за фактом шахрайства. Зокрема, щодо купівлі через інтернет – 13 випадків, щодо незаконного переведення коштів з кредитної картки на користь іншої особи – 45 випадків. З повідомленнями про вимагання грошей за буцімто затриманих чи постраждалих родичів звернулося 15 осіб, 10 випадків з цього числа шахрайств розкрито. А загалом цьогоріч розкрито 32 справи про шахрайство.

 

Сказане вами діє проти вас

"Коли до вас телефонують і називаються представником тієї чи іншої установи, не повідомляйте жодних особистих даних, – попереджає керівник служби безпеки одного з найбільших банків України. – Якщо виникнуть запитання, краще самому зателефонувати до кол-центру. Всю сказану вами інформацію можуть використати проти вас".

Одним з найпопулярніших видів шахрайства фахівець назвав вищеописану схему з переведенням грошей на рахунок шахраїв. Крім того, на банкомати зловмисники встановлюють карт-рідери і зчитують дані. Зверху прикріплюють відеокамеру, яка фіксує пін-код. А відтворити дані з картки не проблема, адже картка – це проста магнітна стрічка, на якій записані цифрові дані. Таким чином, вони програмують нову картку і мають всі можливості нею розрахуватися.

Ще один приклад. На банкомат у місці, де виходять гроші, встановлюють накладки. Так створюється враження, що банкомат гроші не видає, хоча на моніторі написано зворотне. Коли клієнт відходить від банкомату, приходить шахрай і забирає готівку.

Шахрайських схем є доволі багато. У будь-якому разі не варто довіряти незнайомим людям, які намагаються випитати вашу приватну інформацію, дізнатися особисті дані чи нав'язати певний алгоритм дій.